Мазутен разлив изцапа плажа в Шкорпиловци
Мазутен разлив изцапа плажа в Шкорпиловци / снимка: DarikNews.bg, архив
Мазутен разлив изцапа плажа в Шкорпиловци
54903
Мазутен разлив изцапа плажа в Шкорпиловци
  • Мазутен разлив изцапа плажа в Шкорпиловци

Плажът на село Шкорпиловци е бил изцапан от мазут, изпуснат най-вероятно от кораб. Това съобщи за Дарик комисар Тихомир Тотев, началник на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР-Варна.

Сигнал за появата на нефтеното петно край плажа във варненското село е бил подаден вчера около 16.30 ч. Диаметърът на разлива бил около 500 метра. Само за няколко часа вълните разбили петното, като нефтът образувал мазна ивица на плажа. Зацапването на пясъка е с дължина около километър и ширина 10-15 см, посочи комисар Тотев.

За случая своевременно са били уведомени областния управител и кмета на община Долни чифлик.

С почистването се захванали силите на Противопожарната служба в Долни чифлик. Премахването на последиците от мазута продължава и днес. Замърсеният пясък като количество няма да е повече от един самосвал, смята комисар Тихомир Тотев. Според него, вероятната причина за разлива е изпускане на гориво от плавателен съд.

Няма опасност от екологични последствия за района. Летуващите също не са застрашени. Плажната ивица на Шкорпиловци е най-голямата в България. Дължината й достига 12 км.

Други новини от Варна