Маскирани разнасяха чували „Твоят глас” срещу „кражбата на изборите”
Маскирани разнасяха чували „Твоят глас” срещу „кражбата на изборите” / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Активисти от Движение „България на гражданите” (ДБГ) разиграха своите очаквания и опасения от подмяна на вота на предстоящите парламентарните избори пред сградата на Централната избирателна комисия.

Мъже с черни маски разнасяха напред-назад чували с надписи „Твоят глас” между изборна урна и двама свои колеги, символизиращи централите на ГЕРБ и БСП. Върху изборната урна бе поставен залепен за поднос плакат с портрета на президента Росен Плевнелиев със запечатани устни.

Това събитие е послание към служебното правителство да поеме отговорност и да изпълни най-важната си задача - да гарантира честни избори, обясни Жени Делева, член на партията. „И разбира се над ЦИК и служебното правителство стои президентът Плевнелиев, който влиза в обичайната си роля и се спотайва, мълчи за всичко, което се случва в страната, особено когато има проблеми”, добави тя, цитирана от БГНЕС.

„Всичко сочи, че и тазгодишните избори ще бъдат опорочени като президентските”, коментира Делева. Според нея е направено всичко възможно да не се прокара електронно гласуване, намали се броят на застъпниците, комисиите са пълни с хора от партиите от политическия картел. Всичко това ни навява на мисълта, че отново няма да имаме легитимни избори, отбеляза тя.

Маскирани разнасяха чували Твоят глас срещу кражбата на изборите
netinfo

Символизираме това, което направиха ГЕРБ и БСП направиха на предишните избори с безпрецедентното ограбване на човешкия глас на изборите и потъпкването на конституционното право на гражданите, каза Ивайло Петрунов, един от мъжете с черни маски, разнасящи „чувалите с бюлетини”.

Служебното правителство не промени областните координатори и не подмени политическите кабинети в ключови министерства, като например МВР, с което то се опитва да продължи едни стари практики, каза Димитър Делчев, областен координатор на партията. „Говоря за носенето на чували от депутати, влизането в секции от други депутати и влияенето върху комисиите. Говоря за всички тези практики, които в крайна сметка карат хората да си мислят, че не те избират правителството”, каза още Делчев.

Маскирани разнасяха чували Твоят глас срещу кражбата на изборите
netinfo