/ БТА
Остава по-малко от месец до поредните парламентарни избори, които ще се проведат на 2 април.

След промени в Изборния кодекс, приети от предишното Народното събрание, на този вот избирателите ще могат по свой избор да гласуват с хартиена бюлетина или машина.

От Централната избирателна комисия уточняват, че гласуването със специализирано устройство за машинно гласуване е равностойно на гласуването с хартиена бюлетина.

Как да проверим в коя секция гласуваме


Гражданите трябва да знаят, че ако вече са гласували с бюлетина за машинно гласуване, не може да гласуват с хартиена бюлетина.
Ако в изборния ден възникнат непреодолими външни обстоятелства и машинното гласуване се преустанови, гласуването продължава с хартиени бюлетини.

Припомняме, че служебният кабинет допълни план-сметката с близо 6.5 млн. лв. за техническото осигуряване на видеонаблюдението след края на изборния ден. Това обяви министърът на електронното управление Георги Тодоров.

Парите ще послужат освен за доставка на крайни устройства, но и за комуникационна свързаност, изграждане на информационна система за тяхното управление, водеоизлъчване и заснемане и последващо съхранение на видеозаписите.

В 9366 избирателни секции у нас ще се гласува с машина

Така общата план сметка за изборите става 93.5 млн. лв.

Видеозаписите от броенето трябва да съхраняват офлайн.

Как точно ще се заснема фактическото броене на бюлетините трябва да стане ясно след излизане на методическите указания от страна на ЦИК.