Малко вероятно е пациентът във ВМА да има ебола, 25 души все пак са изолирани
Малко вероятно е пациентът във ВМА да има ебола, 25 души все пак са изолирани / снимка: ThinkStock/Getty Images

Резултатите от проведените към момента клинични лабораторни изследвания на пациента със съмнение за Ебола дотук не дават убедителни данни за наличие на вирусна инфекция. Това е докладвал ръководителят на Клиниката по инфекциозни болести във Военномедицинска академия проф. Камен Плочев, съобщават от Здравното министерство.

Пациент с грипоподобни симптоми, който е бил в Сиера Леоне, бе прегледан в болница „Токуда" в София, след което бе откаран при специални мерки за сигурност във Военномедицинска академия (ВМА).

По последни данни 12 души, които са били в пряк контакт с пациента, и 13 души - в индиректен контакт, са изолирани при подходящите условия.

Междувременно от ВМА информираха, че 57-годишният пациент е контактен. Симптомите му към момента са температура от 37,5 градуса, но няма външни белези на болестта като диария или кървене. Направени са му кръвни проби, които са дадени за изследване. След като стана ясни резултатите, може да се говори категорично дали мъжът е носител на Ебола или не. Засега обаче специалистите успокояват, че най-вероятно не се касае за опасния вирус.

"Смятам, че не се касае за Ебола, а за усложнение на един тежък диабет с някакво възпаление във вътрешните органи на пациента", на мнение е проф. д-р Камен Плочев от Клиниката по инфекциозни болести към ВМА, съобщава Нова телевизия.

Пробата на пациента се изследва в Националния център по заразни и паразитни болести. Там е единствената у нас лаборатория, която прави тестове за Ебола. Ако все пак новините не са положителни, това означава, че мъжът и всички, които са били в контакт с него, ще останат под карантина за 21 дни. Ако ли не, ще бъдат пуснати още утре рано сутринта.

Епидемиологичното проучване продължава.

Министерство на здравеопазването продължава да следи и контролира ситуацията, като поддържа постоянен контакт с отговорните институции. Със заповед на министъра на същите е разпоредено всяка промяна в ситуацията да бъде незабавно докладвана в щаба.

Пациентът, който бе приет във Военномедицинска академия (ВМА) със съмнения за Ебола, е прегледан и е преценен като случай, който подлежи на клинично наблюдение и допълнителни лабораторни изследвания. Всички мерки са взети и на този етап няма място за паника. Това заяви пред Дарик заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

По-рано зрител на Нова телевизия сигнализира за мъж със съмнения за Ебола, настанен в столичната болница "Токуда". Междувременно стана ясно, че мъжът е транспортиран във Военномедицинска академия, а няколко пациенти са били изолирани в "Токуда".

Вирусът ебола е открит преди 40 години от белгийския учен Питър Пайът. От позицията на откривател на болестта днес вирусологът смята, че въпреки психозата, която е завладяла толкова много хора, няма реална опасност от световна епидемия. Днес е създадена ваксина срещу вируса, чиято ефективност е 80 %. Към момента обаче тя се тества само върху гризачи. Според специалисти ще е необходима поне година, преди да стане възможно с препарата да се имунизират хора. Ебола се проявява в кръвоизливи, повръщане и диария, а процентът на смъртност при това заболяване варира от 25 до 90.

Пътуващите към засегнатите от вируса страни се уведомяват преди пристигането си, че не бива да влизат в никакъв контакт с кръв или телесни течности на заразени пациенти, призовават се да избягват контакт с диви животни, да не пипат предмети, съдържащи телесни течности, както и да избягват поне за 7 седмици сексуални контакти с хора, носители на вируса, дори и те да са оздравели.

Изчисления на германски учени, направени преди месец, показаха, че рискът от пренос на ебола на летище „София" е равен на 0,003 %. Според специалистите България има опит в лечението на хеморагичните трески, към които спада и вирусната инфекция ебола, тъй като подобни се срещат у нас ежегодно.