Пациент с грипоподобни симптоми е под специално наблюдение във ВМА
Пациент с грипоподобни симптоми е под специално наблюдение във ВМА / снимка: sxc.hu

В Министерство на здравеопазването работи Кризисен щаб заради постъпилата информация от столичната болница „Токуда" за български гражданин с грипоподобни симптоми, пребивавал в последния месец в Сиера Леоне. Пациентът е прегледан и преценен като случай, подлежащ на клинично наблюдение и допълнително лабораторни изследвания. Поставен е в режим на изолация във Военномедицинска академия.

По-рано зрител на Нова телевизия сигнализира за мъж със съмнения за Ебола, настанен в столичната болница "Токуда". Междувременно стана ясно, че мъжът е транспортиран във Военномедицинска академия, а няколко пациенти са били изолирани в "Токуда".

От министерството са категорични, че здравните власти са предприели необходимите действия по установяване и изолиране на лицата, които са били в контакт с пациента. Тези мерки ще бъдат в сила до получаване на резултат от вирусологичното изследване, което ще излезе в късните часове на тази нощ.

Началникът на кабинета на здравния министър Петър Москов Руслана Петрова заяви, че цялото ръководство е във ведомството и следи ситуацията. Тя отказа да даде подробности по информацията за заразен с Ебола и каза, че своевременно ще бъдат информирани медиите за развитието на ситуацията. Отказа да коментира и дали проби от болния вече са изпратени в немска лаборатория за изследване.

Ето и пълния текст на публикуваното официално съобщение от Министерство на здравеопазването:

Днес в Министерството на здравеопазването (МЗ) е постъпила информация от болница "Токуда" за български гражданин с грипоподобни симптоми, пребивавал в последния месец в Сиера Леоне. Пациентът е бил прегледан и преценен като случай, подлежащ на клинично наблюдение и допълнителни лабораторни изследвания. Поставен е в режим на изолация във ВМА, съобщават от здравното министерство.

Съобразно приетите протоколи за действие, препоръчани от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, здравните власти и Столичната регионална здравна инспекция са предприели необходимите действия по установяване и изолиране на лицата, които са били в контакт с пациента. Тези мерки ще бъдат в сила до получаване на резултат от вирусологичното изследване, което ще излезе в късните часове на тази нощ.

В МЗ функционира щаб, който поддържа постоянна връзка със столичната регионална здравна инспекция, ВМА, болница "Токуда", Националния център по заразни и паразитни болести и вирусологичната лаборатория към него. МЗ ще информира обществото периодично, посочват от министерството.

За Ебола:

Вирусът ебола е открит преди 40 години от белгийския учен Питър Пайът. От позицията на откривател на болестта днес вирусологът смята, че въпреки психозата, която е завладяла толкова много хора, няма реална опасност от световна епидемия. Днес е създадена ваксина срещу вируса, чиято ефективност е 80 %. Към момента обаче тя се тества само върху гризачи. Според специалисти ще е необходима поне година, преди да стане възможно с препарата да се имунизират хора. Ебола се проявява в кръвоизливи, повръщане и диария, а процентът на смъртност при това заболяване варира от 25 до 90.

Пътуващите към засегнатите от вируса страни се уведомяват преди пристигането си, че не бива да влизат в никакъв контакт с кръв или телесни течности на заразени пациенти, призовават се да избягват контакт с диви животни, да не пипат предмети, съдържащи телесни течности, както и да избягват поне за 7 седмици сексуални контакти с хора, носители на вируса, дори и те да са оздравели.

Изчисления на германски учени, направени преди месец, показаха, че рискът от пренос на ебола на летище „София" е равен на 0,003 %. Според специалистите България има опит в лечението на хеморагичните трески, към които спада и вирусната инфекция ебола, тъй като подобни се срещат у нас ежегодно.