/ БГНЕС, архив
Изключително странно е, когато сме на финалната права, законопроектът за личната помощ е готов за внасяне и подкрепен от министъра, Бисер Петков да подаде оставка. Кой отряза главата на министъра?
 
Това питат протестиращите пред Народното събрание родители на деца с увреждания. Стотици майки организираха редица протести в столицата и други градове на страната, издигнаха и палатков лагер край парламента под надслов: "Системата ни убива".
 
Социалният министър Бисер Петков подаде оставка, Борисов я прие

В понеделник, в късния следобед, пресслужбата на Министерския съвет съобщи, че премиерът Бойко Борисов е приел оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. В съобщението бе пояснено, че Петков подава оставка поради невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания.
 

БГНЕС, архив


Все още не е ясно кой ще поеме поста. Вероятно спряганото име е това на настоящия зам.-министър на образованието Деница Сачева.
 
Премиерът да преразгледа оставката на Бисер Петков, настояват синдикати

Оставката на социалния министър Бисер Петков е изненада за мен. Той беше най-кадърният министър в кабинета "Борисов 3", коментира финансистът проф. Христина Вучева. Според нея Петков се е справял много добре в социалната сфера и е постъпил много доблестно, след като е признал на премиера, че не може да реши проблема на майките на деца с увреждания.
 

БГНЕС, архив


Основното искане на родителите на деца с увреждания е Законът за личната помощ да гарантира средства за нормален живот на децата им и след навършване на 18-годишна възраст. Проект на такъв закон е разработен от екипа на омбудсмана Мая Манолова.
 
Социалният министър: Нов закон за хората с увреждания до края на юли

"Министър Бисер Петков категорично подкрепяше социалната помощ. Той беше единственият в кабинета, който подкрепи хората с увреждания. Законът е важен за нас, защото е животоспасяващ", коментира пред БГНЕС Вера Иванова, която е част от протестиращите.
 

БГНЕС, архив

 
Сега тя е готова да събере отново майките на протест в подкрепа на министър Бисер Петков, за да остане на поста си.
БГНЕС