Любомир Павлов с обвинения за укриване на данъци и пране на пари
Любомир Павлов с обвинения за укриване на данъци и пране на пари / Sofia Photo Agency, архив
Румяна Арнаудова
55562
Румяна Арнаудова
  • Румяна Арнаудова

На председателя на Съюза на издателите в България Любомир Павлов са му повдигнати обвинения за укриване на данъци и пране на пари. Обвинението е за нарушения около Общинска банка. По тези обвинения на Павлов е определена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 100 000 лева. Това съобщи за Дарик говорителят на Софийска градска прокуратура Румяна Арнаудова.

Преди повече от месец прокуратурата повдигна обвинения срещу собствениците на медийна група „България холдинг" Любомир Павлов и Огнян Донев - за пране на пари, документна измама и невярно документиране.

Днес собственикът на „Труд" и „24 часа" Любомир Павлов, бе привикан в Националната следствена служба на разпит, където в продължение на час и половина даваше обяснения.

Първото обвинение за пране на пари срещу Павлов, е че в периода юни 2007 г. - септември 2008 г. е извършил повече от два пъти сделки с имущество за над 20 млн. лева. Той е сключвал договори за заем, които предоставял на "Крал Медиа" АД.

Второто обвинение е за това, че Павлов е извършил повече от два пъти преобразуване на имущество - четири недвижими имота във Франция, от които три в Кан. Тази пари са придобити чрез престъпление, докато е бил председател на Надзорния съвет Общинска банка, обясни прокурор Арнаудова.

Третото обвинение - данъчно престъпление, е извършено през 2011 г. Според прокуратурата Павлов е декларирал неистина в годишна данъчна декларация - вписана допълнителна сума, за която разследващите смятат, че също е обект на престъпна дейност.

Четвъртото обвинение отново е за пране на пари - на 19 юли т.г. Павлов е вложил в сейф на "Общинска банка" на името на жена си Диляна Грозданова над 290 000 евро. Досега Павлов имаше 3 повдигнати обвинения - за пране на пари, документна измама и използване на подправени документи. Заради тях той трябваше да плати парична гаранция от 50 хиляди лева, за да остане на свобода.

В 14.00 часа Любомир Павлов, който категорично заявява, че е невинен, ще даде специален брифинг за журналисти.

Преди два дни Огнян Донев, който е собственик на „Софарма" и председател на най-голямата работодателска организация - Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), бе обвинен и за данъчно престъпление в особено големи размери.

Любомир Павлов е председател на Съюза на издателите в България. Той е бил депутат, създател на радио и вестник с името Експрес в началото на 90-те години. Член на борда на директорите и председател на Надзорния съвет на Общинска банка в периода 1997-1998 година.

През април 2011 година Агенцията по вписванията регистрира 83% от капитала на „Медийна група България холдинг", която издава вестниците „Труд" и „24 часа" като собственост на Огнян Донев и Любомир Павлов, а останалите 17% - притежание на фирма „Бг принтмедия" с управители Любомир Павлов и Христо Грозев. След това започна битка за преразпределение на дяловете и пререкания между собствениците. Миналата година споровете за контрол на дяловете върху двата големи всекидневника ескалираха, когато съдия-изпълнител влезе в Полиграфическия комбинат, където те се печатат и наложи запор на имуществото на вестниците по искане на Грозев. Грозев беше върнат в управата на холдинга. Битката обаче беше спечелена от Павлов и Донев, след като на втора инстанция Софийският апелативен съд отмени решението и вдигна запора.