Даниел Лорер
Даниел Лорер / БГНЕС
Българската икономика има значителен потенциал за наемане на най-различни кадри в различни сектори, посочи министърът на растежа
Украинските бежанци, които искат да направят България свой дом, ще имат възможност за достоен живот. По последни данни 80 хиляди души от Украйна минали през България, като 40 хиляди от тях остават у нас за момента. Много е вероятно част от тях да останат за по-дълго в България и затова сме длъжни да мислим как  да им предоставяме възможности за работа. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер на брифинг заедно с работодателски организации.

Лорер: Русия отдавна не е най-важният търговски партньор на България


Българската икономика има значителен потенциал за наемане на най-различни кадри в различни сектори. Трябва да отбележим, че има заявки за поне 150 хиляди поста. Това не са само съществуващи работни места, но и потенциал да създаде такива работни места, ако такива хора с такива възможности се появяват в България, посочи министърът.

Работодателските организации дадоха заявка, че ще следят всичките тези хора да не отидат в черния или сивия сектор.

Хората пристигат у нас изключително шокирани и нашата грижа е да ги посрещнем, да им осигурим подслон и храна. Следващата стъпка за тези, които решат да направят България свой дом, е да им се намери работа. Ние, като работодатели, ще следим тези хора да не отидат в сивия или още по-лошо в черния сектор на икономиката. Активно ще търсим тези хора и ще им предлагаме работа, каза Добри Митрев, председател на БСК.

Смилен Вълов, изпълнителен директор на Агенцията по заетостта, каза, че към Агенцията е създаден е сайт, където работодателите могат да подават заявки за свободни работни места. Създадени са и мобилни екипи, които анкетират украинските граждани за квалификация и желание за работа. Има възможност за създаване на над 100 мобилни екипа сред украинските граждани. 

Между 20 000 и 30 000 души се търсят във всеки от секторите транспорт, високи технологии и комуникации, и други, посочи Лорер. Безработицата в страната е ниска и има глад за специалисти, посочи той.  Информация за търсените специалности ще бъде обявена на страницата на Агенцията по заетостта.