Липсва национална статистика на лекарските грешки
Липсва национална статистика на лекарските грешки / www.sxc.hu
Липсва национална статистика на лекарските грешки
47044
Липсва национална статистика на лекарските грешки
  • Липсва национална статистика на лекарските грешки

Не се води национална статистика на лекарските грешки. Това каза в предаването „Кой говори" по Дарик главният секретар на изпълнителна агенция „Медицински одит" Петя Стойчева.

По думите й, за да се каже, че има лекарска грешка, тоест, че лекарят е причинил смърт или телесно увреждане, това означава, да бъде доказано от съда, че неговото поведение е в причинно-следствена връзка с настъпилото увреждане. Стойчева дефинира „лекарска грешка" като неправилно поведение на лекар, когато той изпълнява задълженията си да лекува пациент.

„Когато говорим за увреждане, дали с летален край или не, лекарят е длъжностно лице, стъпвайки на принципите на правото. Когато говорим за човешкия живот, трябва да вложим ясни точни принципи", смята главният секретар на „Медицински одит".

Председателят на Централната етична комисия на Българския лекарски съюз проф. Милан Миланов каза, че правила за лекарска грешка - законови и подзаконови, има. Проблемът е да се уточни какво е понятието „лекарска грешка", да се уточнят параметрите, на базата на които това се приема за грешка. „Беше ми казано от голям човек в здравеопазването, че искам да вкарам ченгета в болниците. Става дума за друго нещо. В този аспект с одитната агенция и лекарския съюз започнахме добра колаборация, но до момента нищо от това, което говорихме, не е реализирано. Бих казал, че главната вина не е в одитната агенция, а в управлението на лекарския съюз", коментира той.

„Основната причина за зачестилите случаи на неблагополучие при лечение е погрешната здравна политика, която се води години наред. Води се политика на ликвидиране на конкуренцията и резултатът от нея може да бъде само този, който виждаме днес - срив в качеството на оказване на съдействие. Отговорност за това носят и сегашното, и предишното правителство", пък смята Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Той изрази мнение, че не трябва да се търси дефиниция за лекарска грешка: „Когато говорим за пациентите и неблагополучния изход, не трябва да се формулира като лекарска грешка, а като непозволена увреда - има ли или няма такава. Този въпрос трябва да се решава от независим орган, какъвто е съдът".