Лидер и Атака били най-активни в купуването на гласове
Лидер и Атака били най-активни в купуването на гласове / снимка: Sofia Photo Agency

Партиите "Лидер" и "Атака" се разследват за най-много купуване на гласове на изборите. Сигнали има срещу всички партии, като най-малко те са срещу Синята коалиция. Това съобщи прокурорът от Върховната касационна прокуратура Емилия Пенева.

68 производства за търгуване на гласове са образувани по време на изборите и за Европейски парламент, и на националния вот. 13 групи са купували. Пет от тях са организирани престъпни групи, като две са от Плевен, а другите са действали в София, Хасково, Левски и Сливен. За гласа е плащано или с по 50-60 лева, или с хероин, храна и други стоки. Разследва се и откъде са идвали парите, разпитвани са и лидери на партии - централни и местни.

Два пъти повече гласове са купувани на изборите за Народно събрание, отколкото за Европарламент. От 25 май досега са проверени общо 189 сигнала, от които 121 се оказали несъстоятелни. Започнала е проверка по 44 сигнала за търговия с гласове на евроизборите и по над 70 за национален парламент. От общо 68 разследвания, 38 са за изборите от 5 юли. 16 от тях са образувани в самия изборен ден, трима са арестуваните.

Постановена е една осъдителна присъда - срещу кмета на село Баня, община Нова Загора, за купуване на гласове за "Атака" и едно споразумение в Пловдив за купуване в полза на ВМРО.