Личните лекари ще могат да назначават високоспециализирани изследвания
Личните лекари ще могат да назначават високоспециализирани изследвания / снимка: DarikNews
От тази година общопрактикуващите лекари ще имат възможност да назначават високоспециализирани изследвания като мамография, ще имат право да диагностицират заболявания на простатната жлеза и диабет, както и ще правят изследвания на някои хормони. Ако изследванията покажат здравословен проблем, пациентите ще бъдат насочвани към съответния специалист. Досега здравноосигурените трябваше първо да отидат при личния си лекар за тези изследвания, който да ги препрати към специалистите.

Промяна има и в начина, по който се осъществява диспансерното наблюдение на хората със сърдечносъдови заболявания, съобщиха от Националната здравноосигурителна каса. Те ще могат да бъдат наблюдавани от общопрактикуващия си лекар 4 пъти в годината. През това време ще бъдат консултирани със специалист, като задължително са предвидени и изследвания. Всеки път, когато лекаря изписва лекарства, той ще бъде длъжен да прегледа пациента. За лекарства през тази година касата разполага с 330 млн. лева без до момента да е наясно кои медикаменти ще са безплатни или намалени за пациентите.

С промяната в Закона за лекарствата в хуманната медицина от тази година задължението за изготвяне на лекарствения списък е възложено на специална комисия, назначена от Министерски съвет. По този него здравната каса ще заплаща лекарствата за домашно лечение на пациентите. Комисията трябваше да представи новия списък на 31 януари, но срокът за неговото изготвяне е удължен.

Здравната каса е изразила писмено пред министъра на здравеопазването безпокойството си от някои нерешени проблеми, като този със скъпоструващите програмите например, обясни директора на институцията Румяна Тодорова. До влизане в сила на новия лекарствен списък, касата ще заплаща според сега действащия, но протоколите за скъпоструващо лечение ще се издават за срок, по-малък от 6-месеца.