Личните лекари ще имат с 400 000 направления повече през 2013-а
Личните лекари ще имат с 400 000 направления повече през 2013-а / снимка: Sofia Photo Agency, архив

С 400 000 направления повече ще разполага здравната каса през тази година в сравнение с миналата, съобщи здравният министър Десислава Атанасова. Общопрактикуващите лекари и специалистите в извънболничната помощ вече имат право да дават 15% повече направления за прегледи и изследвания над предвидения лимит, коментира тя пред TV7. До миналата година те имаха право да дават само до 10% над тези, които им се отпускат всеки месец.

Докторите обаче ще трябва предварително да подадат заявление за допълнителните бройки до съответната районна каса, която на свой ред да ги поиска от националната. Самото отпускане на допълнителните бройки ще става в рамките на една седмица, уверяват от НЗОК. От там обясниха, че промяната е направена, за да се използват талоните по-ефективно.

През последните месеци на 2102 г. има преизпълнение на средствата, които се очакваше да влязат от здравни вноски от Националната агенция по приходите и здравната каса, съобщи още Десислава Атанасова.

От началото на февруари пък се обсъждали намаления на цените с между 5% и 80% на някои лекарствени продукти. Според Атанасова това се дължи на факта, че Комисията за реимбурсиране вече работела с по-бързи темпове и на още няколко нормативни промени

„Онкологично лекарство, което е струвало 521 лева, вече е намалено на 220 лева. Говорим за над 50%. Други примери са лекарство, което е струвало 21 лева, вече е 5 лева. Медикамент за ендокринологично заболяване е бил 22 лева, а сега вече е 9. Примерите са много. Причината е, че комисията, която следи за цените на лекарствата, вече излиза с отчет на всеки шест месеца, а преди беше на година”, обясни Атанасова.

През последните месеци на 2102 г. има преизпълнение на средствата, които се очакваха да влязат от здравни вноски от НАП и от НЗОК, обясни още министърът на здравеопазването. Атанасова обясни, че към 31 декември 2012 г. държавните и общинските болници са били със задължения около 77 млн. лева. Към настоящия момент задълженията на държавните лечебни заведения вече са с 11 млн. лева по-малко.