Кунева: Европа няма намерение да отменя лятното часово време
Кунева: Европа няма намерение да отменя лятното часово време / Thinkstock/Getty Images

Към момента на европейско ниво няма проекти за отмяна на директивата за въвеждане на лятното часово време.

Това каза по време на парламентарния контрол вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева.

Тя изрази готовност, ако постъпи такова предложение, темата да бъде обсъдена и в българския парламент.

Как се отразява смяната на часа на различните зодии

Вицепремиерът цитира данни на здравното министерство, според които промяната на часовото време не е проблем за повечето хора, възможни са временни проблеми с адаптацията при работещите ранни сутрешни смени, но на министерството не са известни научни доказателства, че смяната на времето води до риск за здравето или безсъние.

Според данни от информационната система за трудови злополуки на НОИ за периода 2011 - 2015 г. през април и ноември, когато сменяме времето, не стават повече трудови злополуки спрямо останалите месеци и промяната няма съществено влияние върху нивата на трудовия травматизъм.

Преминахме към лятното часово време

От Министерството на икономиката смятат, че промяна има положителен ефект върху икономическите отрасли. От транспортното ведомство са посочили, че автомобилният транспорт няма проблеми с лятното часово време, няма и данни промяната да се отразява негативно върху безопасността по пътищата.

Как влияе на организма ни преминаването от зимно към лятно часово време?

По данни за последните три години от Министерството на енергетиката налице е тенденция на постепенно линейно отслабване на влиянието, а спестената електроенергия за осветление възлиза на 24 088 мегавата.

източник: БТА