Кремиковските работници ще получат заплатите си до дни
Кремиковските работници ще получат заплатите си до дни / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Изплащането на заплатите за август и септември на кремиковските работници ще започне в близките дни. Това стана ясно след срещата на лидерите на двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа" - Желязко Христов и Константин Тренчев, с премиера Сергей Станишев. Станишев е уверил синдикалистите, че нормативните документи за изкупуване на готовата продукция са изработени и изплащането на заплатите за август и септември ще започне в близките дни, като законът позволява това да се случи в десетдневен срок.

Колкото до бъдещето на предприятието, премиерът е заявил, че има нови кандидати за инвеститори, чиито оферти също трябва да се имат предвид. По въпроса с източването на комбината, премиерът е поел ангажимент да обсъди проблема с министъра на вътрешните работи Михаил Миков и главния прокурор Борис Велчев.

Около 2000 работници протестираха пред сградата на Министерски съвет. Освен изплащане възнагражденията си, те поискаха и яснота за бъдещето на комбината и започване на реални преговори с инвеститори. Според лидера на КНСБ в „КремиковциВасил Яначков никоя от политическите сили не е “яхнала политическата метла" и не се възползва от протестите на металурзите. Протестът на работниците пред Министерски съвет приключи и те си тръгнаха, като обявиха, че ще обсъдят бъдещите си действия.