"Вотът вече има своя смисъл и дава резултат". Така соцлидерът Корнелия Нинова коментира пред NOVA опцията, че БСП вероятно няма да събере математическия сбор от гласове, за да събори кабинета заради кризата с водата, боклука и въздуха.

"Убедена съм, че ако не беше вотът, нямаше да има такива реакции от управляващите. Виждате, че това стана ежедневна тема на обществото. Без вота това нямаше да се случи.", каза още тя.

БСП внесе вота на недоверие, ДПС не го подписа, ГЕРБ вярват, че няма да мине

Нинова обвини, че партиите в Народното събрание, които се обявяват за опозиция, но не са дали подкрепа за вота, в момента преговарят с управляващите, защото знаят, че ако падне кабинетът, няма повече да влязат в парламента. Самата Нинова призна, че иска да падне правителството, но не каза с кого би управлявала, ако се случи.

По отношение на водната криза в Перник и решението да се докара вода от язовир "Белмекен" през язовир "Искър" към Мало Бучино, Нинова изрази опасения, че първо трябва да се премислят рисковете дали ще издържи стената на софийския водоем.

Ивелина Василева: Перник няма да ощети София, в “Искър“ има вода за 3 години (ВИДЕО)

Затова соцлидерката заяви, че тук споделя мнението на столичния кмет Йорданка Фандъкова. "Уважавам това, което каза вчера кметът на София Йорданка Фандъкова - тя каза, една криза не може да се решава с потенциално нова", заяви лидерът на БСП.

Тя смята, че първо трябва да се ремонтира стената на язовир "Бели Искър", независимо че в "Студена" има вода още само за десетина дни, по думите на кмета на Перник. Нинова отхвърли извинението на управляващите с предишни управления, тъй като посочи, че ГЕРБ са на власт от десет години.

КНСБ иска средната заплата във ВиК сектора да се повиши с 15%

"Този аргумент може да мине първа, втора, трета година, но след 10 години, когато цялата власт е в ръцете ти, е опит да се избяга от отговорност", категорична е соцлидерката. Нинова не е изненадана, че беше арестуван министър заради водната криза и изрази мнението, че действията на прокуратурата по разследването донякъде са дали резултат. Те не обезсмисляли вота на недоверие, според нея. "Смятам, че това беше ход, с който да се намали напрежението. Има някакъв резултат, но не пълен", каза Нинова.

Тя похвали новия екоминистър Емил Димитров: "Виждам, че тръгва с енергия, амбиция". Но и добави, че в Бобовдол настръхнали срещу изказването на Ревизоро, че намерените вчера там боклуци не били опасни. Нинова е категорична, че смяната на един министър с друг не решава проблема на управлението.

"Решението за създаване на ВиК холдинга е взето в кризисна ситуация и изглежда малко паническо, защото ражда повече въпроси, отколкото отговори. Този холдинг няма да обхване цялата система. Той ще обхване 50-60% от нея. Не се решава въпросът. Големи ВиК дружества остават извън него. Няма експертиза за какво ще отидат отпуснатите 1 милиард лева. Тези пари ги няма в бюджета", коментира Нинова. 

Български ВиК холдинг ще обединява всички държавни дружества

Лидерът на БСП допълни, че проблемът с водата на Перник не е само за града, а е системен и национален. "Има го в Шумен, в Сливен, в Търговище, в Ловеч, в Ботевград. Не бива да се съсредоточаваме само в Перник. Там проблемът е най-остър, но го има в цялата страна и се дължи на некомпетентното управление в сектора", коментира още Нинова. 

По думите й политиците трябва да стъпят на експертиза за водната криза в Перник. А левицата е за гаранция да няма нови рискове. "Експертно не е работа на политиците да казваме какви са решенията, какви тръби трябва да бъдат полагани", коментира тя.

Тя каза още, че за 10 години цената на водата е увеличена 300 пъти.
nova.bg