/ БГНЕС
„БСП за България“ внесе 40 страници мотиви за вот на недоверие към правителството заради политиката му по опазването на околната среда и управление на водите.

„Няма по-силни мотиви от фактите, а те са, че половин милион българи са на режим на водата и има сериозна опасност това число да расте. Дишаме един от най-мръсния въздух в Европа. България е превърната в сметище за боклуци не само от Европа, но и от Третия свят. Всеки ден изникват нови и нови факти“, коментира лидерът на левицата Корнелия Нинова.

АТАКА с пет въпроса към БСП за вота

Според нея взетите от правителството мерки за преодоляване на водната криза в Перник и разследването на вноса на боклук от чужбина, включително смяната на екоминистъра, са временни и палеативни и няма да доведат до решение на проблема. Ето защо БСП иска политическа отговорност да понесе цялото правителство.

Воля може и да не подкрепи правителството на вота на недоверие

„Ако се намери вода за Перник, питаме управляващите – какво ще се случи с Шумен? Как ще напълнят язовир „Тича“? А Сливен и язовир „Асеновец“? Как ще се осигури вода на Търговище, на Ловеч и много други областни центрове, където има същия проблем?“, попита още Нинова.

В мотивите на вота е залегнала и темата с разследвания внос на боклук у нас. „Тези боклуци не са паднали от небето. Те са минали през българска митница. За тях са получени разрешения, някой си е поставил подписа за това, за да превърнат България в сметището на света“, коментира още Нинова, според която заради горенето на отпадъци у нас „някой изкарва смъртоносни пари“, замърсявайки въздуха.

Парламентарна математика: БСП търси подкрепа от „Воля“ за вота на недоверие

На този етап ДПС е единствената парламентарно представена партия, която е завила подкрепа за вота. Воля все още обмислят как да гласуват, а от независимите депутати никой не прояви интерес към свиканите от левицата консултации. Подкрепа с предложения към мотивите от левицата са получили и от някои по-малки партии извън парламента, както и от граждански организации.

Съюзници за вота: ДПС заедно с БСП ще събаря кабинета (СНИМКИ)

„Ако всички партии и независимите депутати, които досега са се обявявали за опозиция, са истинска опозиция, то вотът ще мине. Заедно сме 124 и имаме необходимия математически сбор. Извън това обаче стои въпросът – колко независими са независимите?“, каза още Корнелия Нинова. Тя се усъмни в подкрепата от страна на Воля, които според нея или излизат от залата, или подкрепят правителството в ключови моменти.

БСП кани парламентарните групи на консултации за вота на недоверие

„Ето това част от модела на задкулисието, срещу който се борим“, категорична е тя.

Корнелия Нинова
БГНЕС

Под вота на недоверие стоят подписите на 78 депутати от БСП. Въпреки че са изрази подкрепа за мотивите, които са обещали да допълнят по време на дебатите в залата, от ДПС не са се подписали.

ГЕРБ и БСП пак в схватка за водата на Перник и чистотата на въздуха

Отговорът на ГЕРБ не закъсня. „Вотът на недоверие няма да мине“, обърна се депутатът Алекасндър Ненков към левицата. Според него управляващата коалиция ще изпълни докрай програмата си и мандата си, който са поели преди 3 години. „Коалицията е стабилна. Вярваме, че в народното събрание, извън коалицията, имам достатъчно разумни народни представители, които съзнават, че падане на правителството ще доведе до нови въпросителни“, коментира той.

Ненков увери, че от партията му внимателно ще се запознаят с мотивите на вота и ще отговарят на всички обвинения по време на дебатите в пленарна зала. Според него опозицията си е послужила и „с неистини“ докато е аргументирала предложението си, а причината за това е желанието на БСП да създаде нестабилност в управлението и паника сред хората.

„Ние имаме отговорно отношение и сме готови за дебат, защото смятаме, че тези политики са важни за хората“, допълни председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите.