Коя е Меглена Кунева?
Коя е Меглена Кунева? / снимка: Sofia Photo Agency

Меглена Кунева е родена на 22 юни 1957 г. в София.

Магистър е по право. Завършва Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1981 г., а през 1984 г. получава научната степен "доктор на юридическите науки".

Специализира през 1995 г. и през 1999 - 2000 г. "Международни отношения и международно екологично право" в университета "Джорджтаун", Вашингтон, САЩ, а през 1996 г. - екологично право в "Оксфорд", Великобритания.

В периода 1988-1989 г. е асистент в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

От 1987 до 1991 г. е редактор и водещ в Българското национално радио.

От 1991 до 2001 г. работи в Министерския съвет на длъжности от правен експерт до директор на международната дирекция. Участва в изготвянето на редица законопроекти в областта на околната среда, достъпа до информация, вещното право и др.

През 2001 година е избрана за народен представител от НДСВ, а същата година е определена за главен преговарящ на България с Европейския съюз. През 2002 г. става първият български министър по европейските въпроси. В края на 2006 гадина тя е номинирана за еврокомисар на страната ни и след процедурата по одобрение одбрена за комисар с ресор защита на правата на потребителите.

Носител е на Ордена на Почетния легион на Република Франция и на Ордена за граждански заслуги на Кралство Испания, на Ордена Принц Анри на Република Португалия, както и на Ордена на Звездата на Италианската солидарност.

Комисар на годината на ЕС за 2008 г.

Председател е на Борда на директорите на Европейския политически център (ЕПЦ).

Меглена Кунева е член на Обществения съвет на BNP Pariba. Кандидатурата й за този пост е предложена и приета с одобрението на Съвета на комисарите на Европейската комисия, в качеството й на президент на Европейския политически център.

Меглена Кунева е член на групата на Лисабонския съвет за управление на бъдещето, която работи за общество и икономика, основани на знанието.

От март 2012 г. Меглена Кунева е почетен президент на Европейската служба за гражданско действие (ЕСГД).

Меглена Кунева е кандидат за президент на изборите през есента на 2011 година, като получава гласовете на 470 808 българи.

Учредител и първи председател на Сдружение „България на гражданите".

На 1 юли 2012 г. е избрана за председател на политическа партия „Движение България на гражданите".

Омъжена, с един син.

Владее английски, френски и руски.

Избрана за вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси в кабинета "Борисов 2" в началото на ноември 2014 година.