Комисията за промени в Конституцията отхвърли законопроект на Мурджов
Комисията за промени в Конституцията отхвърли законопроект на Мурджов / netinfo

Временната парламентарна комисия за промени в Конституцията подкрепи измененията, внесени от депутати от мнозинството и отхвърли законопроекта на Мирослав Мурджов. Четвъртата поправка в основния закон ще бъде гласувана на първо четене на извънредно заседание на Народното събрание във вторник.

С 16 гласа "За", нито един против и само един "въздържал се" комисията подкрепи варианта, предложен от Михаил Миков от Коалиция за България, Анелия Мингова /НДСВ/ и Лютви Местан /ДПС/. Той ще бъде внесен за гласуване в пленарна зала с осем дни предсрочно, тъй като на определената дата 29 ноември Джефри ван Орден трябва да представи пред Европейския парламент доклада си за България и там ще присъстват и българските евронаблюдатели.

За проекта, внесен от Мирослав Мурджов /БНС/ - всяко първо заседание на парламента да бъде във Велико Търново, гласуваха само петима от депутатите, и той бе отхвърлен.

Четвъртата поправка предвижда според одобрения вариант финансова децентрализация на общините, които сами ще определят местните данъци и такси, отпадането на задължителната военна служба и професионализация на армията, и промени в съдебната власт – отпадане на имунитета на магистратите и създаване на независим инспекторат към Висшия съдебен съвет с отделен бюджет.

Всички парламентарно представени политически сили ще подкрепят на първо четене четвъртата поправка, декларираха депутатите пред комисията. Единствено депутатът от „Атака” Тодор Батилов заяви, че ще се въздържи, а Атака ще вземе решение по-късно днес как да гласува. Единствените забележки бяха от ДСБ и ОДС за инспектората.

Екатерина Михайлова посочи, че такъв суперорган е непознат дори за европейските страни, а резерви има за квалифицираното мнозинство, с което той се избира, защото това го поставя в по-висока категория от ВСС. Елеонора Николова настоя от името на ОДС инспекторатът да си остане в Министерството на правосъдието.