Комисия нареди на софийския кмет да провери Озеленяване
Комисия нареди на софийския кмет да провери Озеленяване / netinfo

Пълна финансово-счетоводна проверка във фирма „Озеленяване" да нареди кметът на София, реши Комисията по стопанска политика към Столичния общински съвет. От ръководството на „Озеленяване" подчертаха, че текущите задължения на фирмата са около 200 хиляди лева. 131 000 лева е разходът за две години за необходимата електроенергия за фонтани и за осветление на паркове, а около 300 000 лева бил разходът на година за горива. По-рано Комисията по екология проведе преговори със Сдружение „Диалог за Суходол".

Състоянието на „Озеленяване" попадна в дневния ред на общинската стопанска комисия, след като председателят на Борда на директорите на фирмата Георги Георгиев оповести публично, че има нарушения и злоупотреби в дружеството. Изпълнителният директор на фирмата Пламен Грозданов опроверга точка по точка твърденията на Георгиев, като ги назова лъжи и нарече Георгиев „неграмотен икономически". Грозданов отрече да се харчат необосновано 300 хиляди лева. Те били кредит, без който „Озеленяване" щяло да фалира и с който е купена нова техника за фирмата, сред която 4 малогабаритни камиончета за почистване на парковете и е извършен ремонт на оранжерията на гара Искър.

Не били верни и твърденията за неплащане на заплати, осигуровки и болнични. Тук Грозданов подчерта, че средната заплата във фирмата е 303 лева, а членовете на Борда на директорите получавали между 1000 и 1500 лева на тримесечие. Директорът на озеленителите припомни, че проверка на данъчните отпреди година е уличила предния директор Любомир Ников в присвояване на около 700 хиляди лева. Грозданов призна, че има забавяне на плащане на 9 000 лева на друга фирма и акцентира, че фирмата има пряк договор с дирекцията по затворите, а не както твърди Георгиев с посредническа фирма. Ръководството на „Озеленяване" е категорично, че цялата ситуация е плод на „война на личностна основа, защото с решение на управленския борд Георгиев беше лишен от стая".

Междувременно на извънредно заседание на Комисията по околна среда се обсъждаха възможности за компенсации в Суходол с участието на Георги Георгиев, председател на Сдружение „Диалог за Суходол". Заместник-кметът по екология Мария Бояджийска увери, че общината ще поддържа депото 30 години след окончателното му затваряне, колегата й с ресор транспорт Велизар Стоилов подчерта, че ще се изгради пътна връзка на две нива при ул. „Суходолска " и Околовръстен път, както и надлез при жп прелеза до Филиповци.

С промяна на статута на земите в Суходол терените ще поскъпнат, увери ги главният архитект Петър Диков.

„Диалог за Суходол" беше създадено като алтернатива на противниците на повторното отваряне на сметището в квартала.