Комисия да ревизира гафа с детските градини, искат левите в СОС
Комисия да ревизира гафа с детските градини, искат левите в СОС / netinfo

Да се създаде анкетна комисия от общински съветници с председател от опозицията, която да извърши проверка на всички действия на кметската администрация за интернет записването на деца за детски градини в София.

Това предлагат съветниците от БСП в градския парламент. Левите съветници настояват да се прекратят незабавно всички договори с частни фирми, които заемат помещения в детски заведения и да се заложат в бюджета на града 14 млн. лв. за строеж на 10 нови детски градини.

Червените настояха и за прекратяване на водната концесия и на договорите за почистване на столицата Ето какво казаха за концесиите съветниците Росен Малинов и Петър Курумбашев:

Вината за този порочен договор, за този наложен концесионен договор за водата на столичани е изцяло на дясното мнозинство, което имаше 37 общински съветници през 1999 година. Тази концесия е във вреда на софиянци, каза Росен Малинов и допълни: „Ако не се прекрати концесията при сегашните завишени искания за цените, това което ще загубят софиянци в оставащите години до края на концесията, т. е. ще платят на концесионера и той ще получи като приход е в рамките на около 1 млрд. лв.”

Ако има политическа воля, може да се престъпи към разваляне на тези договори за концесия, които примерно да бъдат развалени, така че да се чисти от този концесионер София до края на годината, а от 1 януари 2009 година цяла София може да бъде пусната по така наречения Закон за обществените поръчки, каза пък съветникът Петър Курумбашев. Както ви е известно при прехвърлянето от единия крачол в другия, размерът не се увеличава, каза Курумбашев. Това се случи и с годишната задача, размерът си е все толкова – 64,5 млн. лв., допълни общинарят.