/ Георги Димитров
Парламентарната Комисия по туризъм прие на първо гласуване Законопроекта за държавния бюджет на България за 2022 г.

Министърът на туризма Христо Проданов, който представи проектобюджета на министерството, напомни, че предстои актуализация на държавния бюджет в средата на годината и допълни, че ако има нужда от допълнителни помощи за бранша, те ще бъдат предвидени там. По темата за оставащите 25 млн. лева за 35 евро на седалка министърът каза, че според разчетите те ще са достатъчни за всички заплащания на ангажиментите, които са поели туроператорите към контрагентите. Той напомни, че мярката ще влезе в сила с промяна в Закона за извънредното положение, където са заложени тези 35 евро, като помоли тези промени по-бързо да бъдат разгледани в НС, за да може да стартира процедурата. Проданов обясни, че в проекта на бюджет на министерството се предвижда попълване на административния капацитет на ведомството за изпълнение на заложените цели на министерството да има експерти, които пряко да отговорят за различните видове туризъм, което ще е за сметка на други ведомства с по-голям щат. По темата за мярката 60 на 40 и предвиденото й действие до 30 юни, министърът уточни, че дотогава има нотификация от ЕК за оказване на държавна помощ и изрази надежда тогава вече да отпаднат и ограничителните мерки.

Заместник-председателят на комисията Николина Ангелкова (ГЕРБ-СДС) изтъкна, че проектобюджетът на министерството е само с 2 млн. лева повече спрямо 2021 г., когато е бил 25,3 млн. лева, а сега е 27,163 млн. лева. Тя изтъкна, че липсва управленска програма на правителството.

Министър Проданов напомни, че има коалиционно споразумение, където има коалиционна рамка и програма за управление, в това число и за туризма.

Той изтъкна, че в проектобюджета на ведомството има значително повече средства за реклама, като допълни, че браншът ще участва в предложенията за изразходването им и ще има ефективен начин за измерването на постигнатите резултати.

Мартин Захариев - зам.-председател на Националния борд по туризъм, който присъства на заседанието на комисията, заяви, че не може сектор, който докарва 9-10 млрд. лева, да получи 27 млн. лева, от които 18 млн. лева за реклама. Ние сме в такава критична точка, в която има необходимост от радикални решения и епицентърът, в който тези решения за сектора трябва да се вземат, не е в министерството, решенията се взимат от парламента, заяви той. Този бюджет е дълбоко сбъркан, дайте му шанс, окуражете го с гласуване в зала с уговорката, че ще си напишем домашното като сектор и юни ще актуализираме този бюджет с онези параметри, които той заслужава, с намесата на отговорните институции в лицето на финансите, БНБ, национална статистика, гранична полиция, МВР, като целта е да се направи реално отчитане на приноса на сектора към БВП, под ръководството на ресорния министър, каза Захариев.

Димитър Балтов, заместник-председател на "Обединение бъдеще за туризма", посочи, че е нужно в бюджета на министерството да се предвидят средства за статистически анализи. Той изтъкна, че от изходящ туризъм през 2019 г. в БВП на България са влезли 1,5 млрд. евро.

Заместник-председателят на Българската асоциация на заведенията Павлин Петров предложи да се помисли към министерството да се отдели перо, до което да има бърз достъп, за подкрепа на бизнеса, когато местните РЗИ ограничават дейността му.

Във вторник другата седмица ще е следващото заседание на комисията, когато ще има блиц въпроси на депутатите към министър Проданов.
БТА