Колко трябваше да загуби Турция, ако за всяко нарушаване на граница се сваля самолет
Колко трябваше да загуби Турция, ако за всяко нарушаване на граница се сваля самолет / снимка: БГНЕС, архив

„В момента по света безопасни места няма. България, естествено, също е заплашена и това показва колко внимателно трябва да се действа.

Това заяви пред бТВ проф. Михаил Константинов.

"Не съм съгласен, че България е малка държава, тя е средно голяма държава. Лошото е, че във военно отношение в момента сме джудже, но ако искаме да ни се чува поне малко гласът за каквото и да било - трябва да се усили военната компонента на България. Няма как да стане без това", допълни той.

Според него Турция не е трябвало да сваля самолета.

Руски представител: НАТО прикри Анкара в инцидента с изтребителя и носи отговорност

„Самата Турция извършва около 5000 нарушения годишно на въздушното пространство на други държави. Представяте ли си колко самолета трябваше да загуби Турция, ако за всяко забърсване на границата се сваля самолет. За мен са очевидни две неща - първо, че има нарушения на границата и, второ, е имало свръхреакция на Турция. Мисля, че в технически план, в близък хоризонт Русия печели изцяло от това нещо. Разбира се, като цяло всички губят, защото от едно напрежение по света никой не може да печели. Русия в момента, без всякаква съпротива от НАТО и от Запада, монтира комплексите С-400, което е най-добрият зенитно-ракетен комплекс, познат в света, с невероятни възможности. Тези ракети могат да свалят балистични ракети в някои случаи. Т.е. те в момента си осигуриха контрол над половината Средиземноморие по този начин. Русия отдавна искаше да го направи.

Путин: Турция може да е свалила Су-24, за да опази доставките на петрол от ИД

"Вие виждате, че тя имаше пълна готовност. Тя не става за един ден тази работа - да отидеш и да ги монтираш. Те искаха да го направят, но щеше да има страхотна реакция срещу това и затова чакаха повод", каза Константинов.