Колата на атентаторите срещу Алексей Петров купена от семейство за 800 лв.

Колата на атентаторите срещу Алексей Петров купена от семейство за 800 лв.
Колата на атентаторите срещу Алексей Петров купена от семейство за 800 лв. / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Червеният опел, с който избягаха атентаторите, стреляли по мерцедеса на Алексей Петров с два гранатомета, не е краден, а купен за 800 лв. от семейство в София, пише "24 часа".

Бившият съветник в ДАНС оцеля, след като в четвъртък сутринта единият стрелец, вместо колата, улучи изоставена постройка, а граната от другия гранатомет се заби в дясната страна на автомобила, но не се взриви. Двамата наемници причакаха мерцедеса на Петров, управляван от шофьора му, близо до дома му в столичния кв. "Кръстова вада".

След неуспешния атентат се качили на червения опел и бързо се изтеглили.

Свидетел обаче успял да види колата на нападателите и регистрационните ѝ табели. По тях криминалистите открили съпрузите, които продали автомобила си преди няколко дни.
"Дойде някакъв мъж и каза, че спешно му трябва кола. Спазарихме се, но опелът още не беше прехвърлен по документи", обяснил един от свидетелите.

Автомобилът - "Опел Астра", модел 2001 г., е бил открит още в четвъртък, недалеч от мястото на покушението в кв. "Кръстова вада". Той не е бил опожарен. След като са го изоставили, стрелците вероятно са се прехвърлили на "чист" автомобил и се изтеглили необезпокоявано.

В червения опел криминалистите са намерили две маски за Хелоуин, който се чества в последния петък на октомври. Вътре имало и празна чанта. Тя и маските са иззети като веществени доказателства и ще бъдат дадени за експертизи в института по криминалистика на МВР.

Експертите ще търсят пръстови отпечатъци и биологични следи. Информацията пък ще се сравни с базата данни на МВР и с евентуални отпечатъци и ДНК на заподозрени.

Разследващите разполагат и с описание на купувача на опела, когото ще се опитат да издирят.

За полицаите е учудващо, че атентаторите не са използвали крадена кола и не са сменили истинските регистрационни табели с крадени или фалшиви. От по-шумните покушения, извършени по светло и на публични места, единствено при убийството на Фатик наемниците не използваха крадена кола.

Учудващо е също така, че двамата атентатори не са се опитали да подпалят колата, за да заличат всякакви следи. Версията на разследващите е, че са бързали много и при едно забавяне са рискували да бъдат заловени.

Предполага се, че са били с ръкавици и не са оставили отпечатъци. Огледът на гранатометите показал, че те не са с изтрити номера, каквато е обичайната практика.

Става дума за десантни гранатомети РПГ-22, българско производство. С тях може да се стреля само веднъж. Преди 10-ина години сандък с такива гранатомети изчезна от поделение в Стражица.

Разследващите изясняват дали ползваните от атентаторите гранатомети са крадени оттам или от друго място.

Оръжейници трябва да кажат на какво се дължи провалът на атентаторите - на грешна преценка на място и разстояние или на дефектни гранати. Според разследващите използваните РПГ са лесни за пренасяне, но нямат висока точност.

Предстои Алексей Петров да бъде извикан на разпит. Сутринта в четвъртък той пътувал за делова среща. След стрелбата шофьорът му го върнал обратно вкъщи невредим, а охраната му подала сигнал в полицията.

Минути по-късно той заяви, че не е получавал заплахи и че не е подозирал, че може да стане мишена, затова се движел без охрана. Според бившия командос стрелбата срещу него е по погрешка.

Разследващите са категорични, че атентатът не е за сплашване и само малшансът и слабата подготовка на стрелците са спасили Петров от смърт. Според тях покушението няма как да е постановка на самия Петров, защото това било прекалено рисковано и опасно, още повече че едната граната все пак е уцелила колата, но не се е взривила.