Ограничаване на гласуването на българите зад граница. Това предвиждаше проекта за промени в Изборния кодекс, изложен от Министерството на правосъдието и качен за обществено обсъждане в понеделник. Ако текстовете бяха одобрени така, както бяха предложени, българите зад граница щяха да могат да гласуват, само ако са живели три месеца преди вота в България.
 
Освен уседналостта при избори, предложените от правосъдното министерство промени забраняваха и финансиране на вероизповеданията от чужди държави и техните институции.
 
Отмениха искането за уседналост на изборите

Вчера обаче след разразилото се обществено недоволство около предложените текстове министърът на правосъдието Мария Павлова оттегли проекта и уволни държавния служител, участвал в процедурата по съгласуването на текстовете. Промените, които засягаха Изборния кодекс и още три закона, са публикувани за обществено обсъждане без да се съгласуват с ресорния министър, а действията на служителя Любомир Талев имат за цел да злепоставят институцията, беше посочено в позицията на правосъдното министерство.
 
Прибързаха ли българските институции да качат за обществено обсъждане промените в Изборния кодекс и защо?
 
Българите в чужбина – гневни заради готвените промени в изборните правила

"Аз съм държавен служител и нямам никаква компетентност в Изборния кодекс. На срещата в понеделник, на която присъствах и аз, заедно с министъра на правосъдието и ресорния зам.-министър, съветници на президента, президентът Румен Радев каза, че е важно, спешно, да се приеме от Министерски съвет този законопроект с текстове за уседналост и да се предложат на Народното събрание. Защото, ако не се приемат такива изменения, на следващите избори, ДОСТ ще влезе в Народното събрание”, заяви пред NOVA уволненият служител от правосъдното министерство Любомир Талев.
 
По думите му, от четирите закона, които се изменят със законопроекта на Изборния кодекс, единственият, който е в ресора на правосъдното министерство, е Закона за българското гражданство.
 
Гласуването и в чужбина, и в страната трябва да се улесни, смята външният министър

"Очевидно има много хора, които ги е страх да поемат политическата отговорност за провалите. Не мога да приема да нося цялата отговорност. Освен всичко останало, тук се посяга на мен, на предците ми. Аз съм потомък на Елисавета Багряна и не мога да позволя това", коментира Талев, бивш служител на Министерството на правосъдието.
 
Той поясни, че не се е стигнало до уволнението му, защото бил нает наскоро и от администрацията го махнали по време на 6-месечния изпитателен срок от подписването на договора.

Избори.2017
Дарик Добрич

nova.bg