/ пресцентър, КНСБ
КНСБ настоява правителството в оставка да предложи актуализация на бюджета, защото в противен случай от 1 юни ще спрат всички мерки в подкрепа на заетостта и доходите, няма да бъдат давани по 1000 лева бонуси за медиците на първа линия и възрастните хора ще останат без подкрепата от допълнителни 50 лева към пенсиите за времето на пандемия. Това коментира пред журналисти президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Борисов: Всички се вторачиха да услугват на Радев (ВИДЕО)

Той припомни, че от КНСБ поискаха актуализация на бюджета още преди две седмици, а след това искането беше потвърдено и в съвместната ни позиция с работодателите по повод Националния план за възстановяване и устойчивост.

По думите на Димитров това е наложително, за да се гарантират всички мерки и механизми, които запазват заетостта и доходите на хората. Мерките са гарантирани до края на май, след това пари в бюджета за тях няма, няма и по европейски програми.

Правителството удължи извънредната епидемична обстановка

Второто нещо, което ще трябва да спре без актуализация, е даването на бонуси от 1000 лева на медиците на първа линия. Няма да бъде отпускана и добавката от 50 лева към пенсиите на всички пенсионери. Заложени в бюджета пари за пенсионерите за останалите седем месеца от 1 юни няма, заяви Пламен Димитров и уточни, че причината да се дават парите е пандемията и възрастните хора трябва да продължат да ги получават. "Не съм чул някой да е отменил пандемията и няма никакви индикации, че тя ще свърши бързо", заяви Пламен Димитров.

От синдиката са изчислили, че за тези три пера са нужни 1 млрд. 700 милиона лева - 1 млрд. 800 милиона лева до края на годината.
БТА