Ключов свидетел по делото „Октопод” – с полицейска охрана
Ключов свидетел по делото „Октопод” – с полицейска охрана / снимка: БГНЕС
Ключов свидетел по делото „Октопод” – с полицейска охрана
54924
Ключов свидетел по делото „Октопод” – с полицейска охрана
  • Ключов свидетел по делото „Октопод” – с полицейска охрана

Софийският градски съд ще се произнесе на 12-и юли във връзка с мярката за неотклонение на основния подсъдим по делото „Октопод" Алексей Петров. Дотогава магистратите ще разгледат специалните разузнавателни средства от срещите на Петров с ключовия свидетел Пламен Устинов.

Междувременно стана ясно, Устинов вече се движи с полицейска охрана. Тя му е била назначена, след като той се е оплакал, че е започнал да получава заплахи за живота си. Такива били отправяни и към семейството му.

По време на днешното съдебно заседание беше извършена очна ставка между Устинов и други двама свидетели, които дадоха показания в полза на Петров. Именно заради твърденията на бившия служител на Национална служба „Охрана" Устинов Трактора беше върнат в ареста в началото на май.

Ивайло Велинов и Дамян Асенов казаха, че Устинов сам е инициирал срещите си с Петров - твърдения, които изкараха извън нерви бодигарда. Устинов започна да обяснява как Трактора го притискал да си промени показанията, а освен това бившата Барета щял да го поръча за ликвидиране, ако той откажел да се срещне с него, добави още Устинов. Срещите между двамата били записвани със специални разузнавателни средства.

След края на очните ставки Устинов застана на повторен разпит пред съда. В началото на заседанието показания даде бившият служител на Национална служба „Сигурност" Николай Начев, който години наред е бил водещ офицер на Алексей Петров. Той похвали неговата служба и разказа, че Трактора работел по случаите с приватизациите на „Балкан" и „Булгартабак", бунта на таксиметровите шофьори пред Народното събрание и дори по посещението на папа Йоан Павел в София. По думите на Начев Алексей Петров не се е занимавал с незаконна дейност.