„Има голяма вероятност настоящият месец да завърши като един от най-топлите априлски месеци откакто се водят метеорологични наблюдения, особено що се отнася до планините. Мусала по всяка вероятност ще бие всякакъв рекорд”, каза пред NOVA климатологът Георги Рачев.
 

Истинско лято и до 31 градуса следващите дни, какво ще е времето на празниците?

По думите му дъждът се очертава да бъде малко през този месец, на много места е под 20% от месечната норма, а в Югоизточна България - от Пловдив, през Хасково и Сливен, на практика не е валял дъжд. "Това е огромен проблем, защото в първите 10-15 см от почвения слой, в които се садят пролетниците, вода няма. Това е проблем за посевите", коментира климатологът.

време пролет
Thinkstock/Getty Images

13 приказно красиви места, които да посетите тази пролет (СНИМКИ)

Времето от последните дни е типично лятно и само ниските сутрешни температури ни пречат да го наречем така, добави Рачев. На 1 май очакваме температури от порядъка на 25-26 градуса, каза той.

куче дете пролет
Thinkstock/Getty Images

През май се очертава времето да бъде топло, нормално, типично за сезона. Рачев посочи, че по принцип май е един от месеците с най-много дъжд за почти три-четвърти от територията на България. Според прогнозите обаче особено за източната половина от страната следващият месец се очертава по-сух от нормалното. Но тази прогноза предстои да се актуализира.
 
Без студ и жега: 5 уникални места, където е вечна пролет (СНИМКИ)

време пролет
Thinkstock/Getty Images


Климатологът посочи, че лятото се очертава да бъде хубаво и слънчево. "Нищо чудно да бъде и доста горещо. Има предпоставки за по-топло лято от нормалното”, заяви още Рачев.


Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg
nova.bg