Илхан Кючюк
Илхан Кючюк / пресцентър, ДПС
Евродепутатът от ДПС/”Обнови Европа”, Илхан Кючюк, който е и постоянен докладчик за Северна Македония, представи пред Комисията по външни работи, доклада си за напредъка на страната. След като Европейският съвет взе решение за отваряне на преговорите за присъединяване със Северна Македония, през март тази година, свикването на първата междуправителствена конференция беше отложено заради липсата на напредък във взаимоотношенията с България. Той изрази надежда, ч и двете страни ще възобновят конструктивните разговори. "В противен случай виждаме тревожния развой на ситуацията, а именно нарастващия национализъм и език на омразата", разкри Кючюк.
 

пресцентър, ДПС



Според Кючюк, въпреки сложната ситуация с пандемията, Северна Македония е успяла да проведе демократични избори и постигнатите постижения от страна на държавата и правителството заслужават да бъдат признати.

„Новото правителство демонстрира приемственост в ангажимента към европейския и евроатлантическия път на страната чрез прилагане на стабилни и приобщаващи демократични реформи и чрез предприемане на важни стъпки за укрепване на демокрацията и върховенството на закона.”, изтъкна евродепутатът пред Комисията.

Кючюк не отрече и фактът, че в някои области са необходими бързи реформи и повече напредък, но според него правителството има целия потенциал да продължи по пътя на европейската интеграция.

По-късно евродепутатът проведе среща с министъра на външните работи на Северна Македония, Буяр Османи. По време на разговора Кючюк категоризира като крайъгълен камък, за свикването на първата междуправителствена конференция, липсата на компромиси по отношение на спорните въпроси с България, но изрази надежда:

 „Надявам се, че скоро ще преодолеем тази задънена улица и ще тръгнем отново в правилната посока. България и Северна Македония трябва да положат усилия, за да разрешат проблемите, защото този застой подкопава не само доверието към ЕС, но има и директно негативно отражение в нашите държави. Вярвам, че и двете страни ще възобновят конструктивните разговори, защото в противен случай виждаме тревожния развой на ситуацията, а именно нарастващия национализъм и език на омразата.  Разбирателството и взаимното уважение между нашите граждани ще бъдат ключови за разрешаването на спора.”