Киряк Цонев: Броят на пострадалите деца в Бенгази расте
Киряк Цонев: Броят на пострадалите деца в Бенгази расте / Снимка: БГНЕС
"Прави впечатление, че броят на пострадалите деца в Бенгази непрекъснато расте – 465 се появиха напоследък", това каза в предаването „Кой говори” по Дарик радио арабистът Киряк Цонев.

Цонев подчерта, че вчера при разговора му с говорителя на Асоциацията на семействата на заразените със СПИН деца Рамадан ал Фитури той е казал, че „само десетина семейства, много малък брой, продължават да настояват за изпълнение на смъртното наказание, но това няма особено значение” – тава са били думите на Фитури.

"Бях изненадан да прочета преди малко, че Идрис Лага заявява „Никой няма да сложи подписа си преди да си получим парите”, каза Цонев и добави, че по информация на „Ал Джазира” (за която вчера Цонев даде интервю) банките в Бенгази са отворени специално за този случай, за да могат пострадалите семейства да си открият на време сметки.

На въпрос на „Ал Джазира” какво очаква България по отношение на решението на Висшия съдебен съвет на Либия Цонев е отговорил: „В най-близко бъдеще на Летище София да посрещнем нашите медици, да посрещнем шестимата българи” и е подчертал, че палестинецът вече има българско гражданство.

Целия разговор с Киряк Цинев чуйте в прикачения звуков файл.