Казват кои са депутатите, свързани с ДС, от 90-та насам
Казват кои са депутатите, свързани с ДС, от 90-та насам / netinfo

Очаква се следобед да стане ясно колко депутати от 1990 г. досега са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Комисията по досиетата трябва да обяви в доклад на интернет-сайта www.parliament.bg/kns резултатите от проверката си за обвързаност с бившите тайни служби на всички народните представители депутатите от началото на прехода насам.

Неотдавна комисията с председател Евтим Костадинов уточни броя на депутатите, които ще бъдат проверявани. Това са списъците на 411 лица от Великото народно събрание, 270 души от 36-ото Народно събрание , 267 – от 37-ото Народно събрание, 289 – от 38-ото Народно събрание, 286 души от 39-ото Народно събрание и 271 лица от настоящото 40-то Народно събрание.

До момента най-сериозното огласяване на имената на депутати-сътрудници на бившата ДС беше направено от т.нар. Комисия „Андреев”. През май 2001 г. тя изнесе информация след като провери 1225 депутати –членове на парламентите дотогава, от Великото народно събрание до 38-то Народно събрание.

Комисията „Андреев” установи тогава принадлежност на 129 лица, но огласи само 52 имена на тези от тях, за които има безспорни доказателства за принадлежност към бившите тайни служби.

Не бяха съобщени имената на други 51 лица с картончета, за които са липсвали лични и работни дела. Спестени бяха имената на други 21 лица, за които е имало документи, които са били спорни. За други петима от депутатите, избрани до 2001 година, е имало мотивирани доклади от съответните служби имената им да не се обявяват.

Първият списък с имената на 23-ма политици и държавни служители, работили за бившата ДС, беше огласен през октомври 1997 г. от тогавашния министър на вътрешните работи Богомил Бонев. Тогава в парламента Бонев съобщи имената им, сред които са 14 депутати от действащото по това време 38-мо Народно събрание. Сред тях са Петър Башикаров и Евгени Кирилов от левицата, лидерът на ДПС Ахмед Доган и депутатите от движението Осман Октай, Кемал Еюп и Юнал Лютфи.

15 от имената в т.нар. списък „Бонев” се повтарят по-късно и в доклада на комисията „Андреев” от 2001 г. Сред 52-та с безспорни доказателства за принадлежност към бившата ДС са още бившите депутати Александър Сталийски, Васил Станилов, Владимир Топенчаров, Георги Агафонов, Иван Гайтанджиев, Кадир Кадир, Минчо Минчев. В списъка са още Петър Башикаров, Румен Гечев, Тодор Бояджиев и Христо Смоленов.