Каролев: Дългосрочното решение за боклука е в ръцете на кметската администрация
Каролев: Дългосрочното решение за боклука е в ръцете на кметската администрация / netinfo

Ние сме гласували преди повече от година конкретно програма, план. Този план не трябва да го изпълнява Общинския съвет, а кметската администрация. А тя не го изпълнява, каза в предаването „Портфейл” на „Дарик” радио общинският съветник Владимир Каролев.

Екологичният проблем е, че в центъра на квартал „Дружба” в София има нерегламентирано депо. Имаме две предложения за лицензирани депа, които имат капацитет за сметка на общинския бюджет и държавата да ни помогне и временно да се изнесат боклуците от тези площадки, които са препълнени, каза Каролев.

Но тези решения са краткосрочни, а дългосрочното решение е в ръцете на кметската администрация. Да се придвижи процедурата по програма „Джаспър”, това е грантова програма на Европейския съюз, за да може безплатно с помощта на експерти да се каже: това са възможните технологии, това са възможните площадки, това са възможните цени за събиране и извозване на боклук в зависимост от различните технологии и след това да се мине към финансиране.

Този процес е от деня, в който ние имаме резултатите на „Джаспър”, а това проучване е поне шест месеца оттук нататък. Минимум две години след това ще имаме построен завод.

Междувременно ние не можем да плащаме на по 60 милиона лева годишно на Карлово, Пловдив или който и да било друг град, за да ни извозва боклуците. Междувременно трябва да се направи едно депо или отново да се отвори депото в Суходол.