Красимир Каракачанов
Красимир Каракачанов / БГНЕС
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов смята идеята на лидера на "Воля" Веселин Марешки за организиране на референдум за излизане на страната ни от НАТО за евтин пиар. Пред БНТ Каракачанов изрази мнение, че Марешки се е впечатлил и повлиял от срещата си с лидерката на френския Национален фронт Марин льо Пен и "по стар български обичай се е опитал да се направи пред чужденците на много велик". Разбира се това е евтин пиар, категоричен е Каракачанов.

ВОЛЯ поиска България да излезе от НАТО

"Предложенията за референдум се правят преди подписването на договор. Но да поставим въпроса от другата гледна точка. Аз бях един от хората, които искаха през 2003 г. да направим допитване до гражданите и да разберем какво искат. България е член на НАТО, плаща си членския внос. В този свят, в който живеем, мисля, че тази колективна форма на сигурност е в полза за сигурността на България, отколкото да носи негатив", каза вицепремиерът. "Намирам това за несериозно предложение. Това е един евтин пиар", каза Каракачанов за идеята на Марешки.
 
Тай отбеляза, че според Закона за референдумите в България на референдуми се подлагат договори, какъвто е Вашингтонският договор за членство в НАТО, преди те да бъдат сключени и ратифицирани.
 
Сега да говориш за референдум, означава, че просто не си прочел закона, коментира министърът на отбраната.