Веселин Марешки поиска България да излезе от НАТО. В интервю пред БНР лидерът на ВОЛЯ заяви, че партията му ще лансира идеята за провеждането на референдум по този въпрос.
 
Според Марешки членството в Алианса ограбва България и се харчат милиарди левове за военна техника, без да има смисъл от това. В изказването си той подчертава, че „като истински партньор НАТО би могъл да подари няколко самолета на България, вместо за тях да се дават много пари и това да хвърли народа в още по-голяма бедност”.

Зам.-генералният секретар на НАТО ще посети България
 
Изказването на лидера на ВОЛЯ предизвика и бурни реакции в парламента. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ определи позицията на Марешки като „ярка демонстрация на популизъм”.
 
„България няма как да започне каквато и да било процедура за излизане от НАТО, защото НАТО е част от националната сигурност”, коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

България подкрепя преговорите за членство в НАТО на Босна, Македония и Грузия
 
Депутатът от ВОЛЯ Пламен Христов пък каза, че страната ни няма как сама да гарантира сигурността си, дори и като член на НАТО. „Най-малкото, както знаем самолетите ни не могат да комуникират със самолетите на натовските сили”, заяви Христов.
 
Президентът Румен Радев пък определи искането на ВОЛЯ като „шега”. Изявлението нямало как да се коментира сериозно.

Отпуснаха още 26 млн. лв. за летателната годност на МиГ-29

НАТО съобщи, че заместник-генералният секретар на пакта Роуз Готемолър ще посети утре България. Готемолър ще присъства на срещата на министрите на отбраната от ЕС и на конференция за европейската отбранителна политика.
nova.bg