Общинският съвет на ДПС Кирково организира Възпоменателен митинг-мевлид в село Могиляне за жертвите на т. нар. “Възродителен процес“ за 35-тата годишнина от трагичните събития през 1984 година в селото.

пресцентър, ДПС

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ произнесе слово пред събралите се хиляди на митинга пред паметника на "Тюркян Чешма", съобщиха от ДПС.

Почитат паметта на загиналите във Възродителния процес (ВИДЕО)

“Тюркян и нашите герои направиха възможно днес от площадите да може да си честитим и Байрама и Коледата, защото по онова време джамията беше заключена, както и църквата. А ключът се намираше при партийния секретар, не при ходжата или попа. Но промяната не стана лесно”, каза председателят на ДПС пред събралите се хиляди на площада.

пресцентър, ДПС

Лидерът на ДПС припомни, че от 1984 г. минаха 35 години, а от 1964 г. 55 години. Няма да намерят тези грозни събития място в учебниците, казва някой. Не напротив, докато нас ни има, ние ще пишем онези учебници, които носим в нашите души, заяви той. Ако живеем в един лицемерен свят, в който съдържанието в учебниците ще бъде едно, но в архивите ще има друго, а ние в душите си ще носим трето, няма да вървим на добре, поясни още лидерът.

Трябва с достойнство да приемаме фактите от историята, но не за омраза, разделение или противопоставяне. Точно обратното – трябва да знаем фактите от нашата история такива, каквито са, за да се поучим от нашата история. Не да живеем в миналото, а да градим нашето бъдеще, бъдещето на нашите деца в нашата Родина, да има просперитет. Затова ни е нужна реалната история и фактология, заяви Карадайъ.

Мустафа Карадайъ: ДПС беше в основата на борбата срещу тоталитаризма

Председателят каза, че когато през 1964 г. в Западните Родопи сменяха имената, правиха опит за насилствена асимилация, ние от Източните Родопи не се вълнувахме от този процес и на това разчиташе държавната машина. След това обаче като дойде този грозен процес и в Източните Родопи, Делиормана не се вълнуваше толкова много, защото казваше, че „те там в Родопите са други и при нас няма да стане“. Само че и там стана. Това направи възможното да осъзнаем, че разделени, ние винаги ще имаме проблеми, обяви той.

Карадайъ каза, че жертвите от опита за насилствената асимилация направиха така, че благодарение на нашия почетен председател д-р Ахмед Доган, в комунистическа България имаше една-единствена система, която се опитваше организирано да се противопостави на този режим. Това бе нелегалната организация, която създаде д-р Ахмед Доган, припомни Мустафа Карадайъ.

Карадайъ: След 30 г. демокрация все още съществуват проблеми с изучаването на турския език

Водачите й бяха разкрити, бяха в затворите, но дори от затворите успяха да организират мирните протести през 1989 г., срещу които държавата излезе с танкове и автомати, допълни Карадайъ. И пак дадохме свидни жертви, но успяхме да свалим комунистическата и тоталитарната власт, за да дойде демокрацията в нашата Родина, каза още той.

Карадайъ каза, че днес, ако има политици, които се опитват да премълчават тази история, те са хора с гузна съвест. Но ние не сме като тях, ние ще говорим за тези исторически факти, за да може нашите деца и следващите поколения да ги знаят.
 

Защото нашият път не свърши до събарянето на тоталитарния режим, ние направихме нещо повече. Онова обединение от 1989 г., което свали тоталитарната власт, се разгърна и от 1990 г. насам, вече 30 години се нарича Движение за права и свободи, бе категоричен председателят.

Карадайъ: Политическите реалности в България вече не са същите, отиваме при президента (ВИДЕО)

Лидерът каза, че ДПС направи възможното, за да може днес България да е член на НАТО и ЕС. Никой не може да неглижира тези факти от нашата история, от историята на България. Сега обаче, след 30 години демокрация, демокрацията не е на онова ниво, което би трябвало да бъде, обясни той. Защото виждаме лицемерна политика. Защото виждаме политици от различни политически партии по едни теми в Брюксел да водят една политика, по същите теми тук в България да водят обратна политика.

Затова ние сме призвани да продължим този път на борба за демокрация, права, свободи, достойнство, име, език и за религия в нашата Родина и ще продължаваме да отстояваме демокрацията в името на по-доброто бъдеще на България, бе категоричен Мустафа Карадайъ.

пресцентър, ДПС

Лидерът на ДПС каза още, че ако в последните 4 години на този площад имаше различно усещане, ако имаше хора с наведени глави, ако имаше хора, които се чудиха по кое време от коя страна да застанат, то тази година ние сме тук заедно с нашето достойнство и с гордо вдигнати чела, че ние успяхме да запазим нашето единство и нашата сила в нашата Родина. Това показахме и доказахме на изминалите избори през 2019 г., добави още той.

Карадайъ подчерта, че на този площад има все повече християни, а не само мюсюлмани. Така стана и с общините в България. ДПС разшири своята география и присъствие в местната власт, за което бих искал да ви благодаря и да ви поздравя, заключи лидерът.