Калфин: Няма за какво да преговаряме със семействата на заразените със СПИН деца
Калфин: Няма за какво да преговаряме със семействата на заразените със СПИН деца / netinfo
Произнасянето на смъртните присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар в Либия говори, че трябва да се преосмислят действията и диалогът с Либия, каза в предаването „Седмицата” на Дарик вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин.

В коментар на информацията, че благотворителната фондация „Кадафи” е упълномощена от семействата на заразените със СПИН деца да преговаря с България до постигането на удовлетворяващо двете страни споразумение по казуса с осъдените на смърт българки, министър Калфин каза:

България изразява цялото си съчувствие към трагедията, която се е случила. Действително това е огромна трагедия в Бенгази с толкова много деца, заразени със СПИН. Но в никакъв случай България не може да проговаря със семействата на децата, защото няма повод за това нещо. Досега имаше контакти, които са редовни и които се осъществяваха между международния фонд, който беше създаден, и асоциацията на семействата на децата и тези срещи ставаха със съдействието на фондация „Кадафи”. Така че ако имат предвид продължаване на този формат, то това би било чудесно. Ако имат предвид промяна на формата и семействата да не говорят вече с международния фонд, а България да преговаря с тях, то тук вече излизаме от логиката на досегашното развитие.

Т.е. ние отказваме това предложение?

България като държава няма за какво да преговаря със семействата на децата.

Според Ивайло Калфин не е приемливо да се говори за размяна на осъдените на смърт български медицински сестри с либийския гражданин, който е осъден на доживотен затвор по случая „Локърби”. Ето какво каза министър Калфин:

Вижте в каква ситуация сме: Меграхи е осъден за атентата в Локърби, при който загинаха 270 души. Това беше един самолет, който падна над Локърби. Той в момента се намира в шотландски затвор с доживотна присъда.

Българските медицински сестри, по наше твърдо убеждение, са невинни. В момента вече осма година тече процесът срещу тях, в който доколкото има съдебна система, тя трябва да признава и международно признати практики и доколкото има процес, ние се надяваме тези доказателства да се видят, но нашето твърдо убеждение е, че българските медицински сестри са невинни. Те не са осъдени окончателно, още тече съдебната процедура и по никакъв начин двата случая не биха могли да се изравнят, за да се разменят затворници.

Ще ви напомня две неща. Първото е, че Либия ще бъде изключително щастлива, ако бъде компенсирана за случая „Локърби”. Там освен арестът на Меграхи има и по десет милиона, които Либия плати на жертвите. За 430 деца, които са заразени в Бенгази, ако сестрите признаят вината, което би станало с тази размяна, означава, освен размяната, и около 4,5 милиарда долара компенсации, за да бъдат двата случая еднакви. Това нито е възможно, нито е допустимо. Аз пак казвам, проблемът е принципен. Тук не става въпрос толкова и за финансовата страна, която е немислима, разбира се, тук става въпрос за това, че ние имаме пет невинни сънароднички в средата на либийски процес и един осъден атентатор за смъртта на 270 души. Как можете да ги сравнявате и да искате ние да предприемем някакви действия за размяна?

Министър Калфин беше категоричен, че на този етап не е възможно да бъдат наложени икономически санкции на либийската страна.