Калфин: Докладът на ЕС донесе изключително добра новина
Калфин: Докладът на ЕС донесе изключително добра новина / netinfo

Докладът на Европейската комисия носи изключително добрата новина, че България е готова да стане член на Европейски съюз на 1 януари 2007 г. Това заяви министърът на външните работи Ивайло Калфин в Букурещ. „Не мисля, че докладът налага да бъдат извършени промени в правителството. Промени ще се наложат, ако спадне ентусиазмът и темпът на работа в проблемните области”, допълни Калфин.

„Страната ни е готова за членството си в Европейския съюз от 1 януари”, заяви Ивайло Калфин, като отбеляза факта, че Европейската комисия е била много строга и не е допуснала компромиси, спрямо нас, през последните няколко месеца. Калфин обяви, че работата по проблемните области, като борбата с корупцията, реформата в съдебната система и борбата с престъпността ще продължи с още по-голям ентусиазъм. По думите му България е издържала тест, по-труден от този, на който бяха подложени 10-те страни, които станаха членове на Европейския съюз през 2004 година. „Нямам усещането, че влизаме в Европа по милост. Членството ни трябва да се приеме с радост от всички български граждани”, допълни министърът на външните работи.

На въпрос на „Дарик” за опасността от налагането на предпазни клаузи, която остава, Ивайло Калфин заяви, че не вижда в тях нищо странно, нито необичайно. „Ако ни е необходим допълнителен външен натиск, още по-добре, че тези клаузи фигурират в договора ни за членство”, коментира външният министър.

Неговият румънски колега Михай Ръзван Унгуряну обясни, че приема доклада на Европейската комисия с радост и облекчение. „Нито Румъния, нито България, ще причинят проблеми на Европейския съюз. Напротив, двете държави са с пазар от 40 млн. души, има с какво да се гордеем”, допълни румънския външен министър. Той изрази увереност, че България и Румъния не влизат в ЕС като страни втора класа. „Механизмите, по които ЕК ще продължи да ни проверява, не са по-различни от тези, които важат за останалите европейски държави”, каза още Унгуряно.