При инцидента джип помете две момичета, а едното загина
След трагедията на бул. „Никола Вапцаров” се постави въпросът ще бъдат ли взети мерки, за да не се стигне отново до подобен инцидент. Преди дни джип помете две момичета, като едното от тях почина. В понеделник техни съученици и родители се събраха на фаталното място, за да поискат обезопасяване. Една от съученичките им обяви, че е била свидетел на инцидента и момичетата са пресичали на пешеходната пътека и на зелено, а не са изскочили на пътя на необезопасен участък, какъвто беше първоначалният разказ на шофьора на джипа. На метри от мястото на инцидента се намира и Националната природо-математическа гимназия.

Джип удари две деца на столичен булевард, едното почина

„Синът  ми не е бил пряк свидетел на ситуацията, но са му разказали, че двете момичета са бързали да хванат автобуса и заради това са минали през този процеп. За мен е абсурдно пешеходната пътека да бъде в противоположна посока на спирката. Пресича се на две части –минаваш едната пешеходна пътека, стигаш до островчето в средата и продължаваш по друга „зебра”. Трябва да има надлез или подлез и ограда, за да няма пролука, през която да минават. В района автомобилите се движат с над 50 км/ ч. Това не е първият подобен инцидент в района Виждала съм шофьори да минават на червено точно на „Вапцаров”. Освен това, пътят към гимназията минава през една кална горичка, в която няма осветление”, разказа в ефира на „Здравей, България”  Катерина Димитрова, майка дете в НПМГ „Академик Любомир Чакалов“.

От общината обявиха, че ще бъдат монтирани допълнителни парапети и ще бъде поставено осветление. Обмисля се и преместване на спирката на градския транспорт.

Шофьорът на джипа, убил дете: Карах бавно, минавах на зелено

Какви са причините за трагедията коментираха в студитоо на „Здравей, България”  автомобилният състезател Румен Дунев, психологът Младен Владимиров и Росен Рапчев от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата”

„Ситуацията с пешеходците и изключителна тежка. Инфраструктурата трябва да е ясно различима за всички участници в движението. Пешеходната пътека на „Вапцаров” е регулирана със светофар, тоест не трябва да е тип „зебра”. Това може да подведе пресичащите. Щом видят маркировката те пресичат булеварда, без да забележат, че има светофар, който може да свети червено в дадения момент”, каза Росен Рапчев. Той допълни, че пешеходците трябва да бъдат много внимателни в късните часове на денонощието.

Момичето, ударено от джип в София, се възстановява (ВИДЕО)

„Децата трябва да се обучават на това как да се държат на пътя в училище. Когато стане пътен инцидент с пешеходец, се проверява дали шофьорът е употребявал алкохол или дрога. Никой обаче не проверява дали пресичащият не е взел някакви упойващи вещества.  Пешеходците често пресичат, докато си гледат телефона”, обясни Румен Дунев.
„Последните години на „Вапцаров” има 4 пътни инцидента. Трябвало е по-рано да се вземат мерки. Родителите не обясняват на децата как да се движат правилно”, поясни Младен Владимиров.

Повече гледайте във видеото
NOVA