За нормална издръжка на 4-членно семейство вече е нужен доход от 2 500 лева, изчислиха експерти на КНСБ.

Това означава, че средно животът на човек е поскъпнал с около 24 лева месечно, предава NOVA. Около 60 на 100 са семействата, които имат възможност да харчат толкова средства, сочат данните на

Института за социални и синдикални изследвания. Как успява да се справи обаче едно четиричленно семейство в най-бедния регион на Европа - Северозападна България?

Даниела Давидова и съпругът ѝ имат две дъщери в тийнейджърска възраст. В домакинството работи само бащата.

Колко лева месечно са нужни на семейство за нормален живот

„По стечение на обстоятелствата се случи така, че станах майка-домакиня. При раждането на малката ми дъщеря, беше увредена ръката ѝ. Затова и денят ми минава повече вкъщи, за да гледам децата. Малката ходи на плуване, на пеене, на още много неща”, обясни Даниела.

Жената е с педагогическо образование, а съпругът ѝ е инженер, но му се наложило да работи всичко друго. Бил даже общ работник. „През годините, за да можем да преживяваме, работех, каквото падне.

Дори четири години карах такси - точно, когато малката се роди, с таксито може да се каже, че сме я отгледали. След това ми излезе възможност да работя в шивашка фирма и така вече 10 години”, споделя Мирослав Панчев.

И двамата не смятат, че в Северозапада има много четиричленни семейства, които да разполагат с 2 500 лева на месец. „Може би, ако работят и двамата родители, макар, че пак се съмнявам, че ще достигнат 2 500. При нас от 11 години работи само таткото и стоим на една заплата”, добави Даниела.

„Много хора се чудят как се справяме. Ами справяме се”, каза Мирослав. „Ние сме със заплатата и с това, което вземаме за Елизабет като помощи. Въпреки това, че сме с една заплата, всяка година ходим на море. 

Бих казала, че съм много практична. Следя промоции и когато има намалени неща, дори и да не ми трябват, аз отивам, купувам едно, прибирам си го в шкафа и стои”, обясни Давидова.

Така спестяват пари за път и нощувки на морето, а купоните, които таткото получава от работата си, събират от януари до август. По този начин осигуряват храната за почивката.

Винаги обаче внимават кога и как точно да затегнат финансовата дисциплина у дома. „Поскъпнаха доста неща. Ние обаче получаваме и рента, имаме и купони за хляб”, посочи Даниела.

2504 лв. месечно са нужни на семейство за нормален живот

Именно заради рентата не е усетила и поскъпването на олиото, защото си имат. За месото обаче гледа основно цената и не се интересува дали е българско, или вносно.

„Никога не съм гледала. Не мога и да преценя кое е по-добро от гледна точка на това, че знам, че напоследък хранят животните с много лоши неща. Така, че аз лично не мога да преценя дали българското е по-добро, или вносното”, допълва тя.

„Цената със сигурност гледам, но и преценявам това да не купя нещо, което ще навреди на семейството. Пазарувам неща, които ще са полезни за нас, а не да не ядем боклуци”, споделя Даниела.

Тази година голямата дъщеря в семейството е абитуриентка и те се подготвят, както за завършването, така и за кандидат-студентските ѝ изпити. Ще се борят, за да успеят с всичко така, както го правят от години. Най-важно за тях обаче е да не изпуснат единствено щастието и любовта, които им дават сили да се справят всеки път.
nova.bg