Новите противоепидемични мерки ще бъдат за цялата страна и ще има толеранс преди въвеждането им, заяви министър Стойчо Кацаров
„Ще променим правилата, така че младите колеги, които работят в реанимациите и инфекциозните отделения, обслужващи граждани с COVID-19, да получат правото автоматично да бъдат зачислени за специализация на мястото, където работят, без да е необходимо провеждането на конкурс. Това ще бъде инициирано още през следващите дни, защото в момента възможността им за специализация е ограничена, тъй като те през цялото време са ангажирани с трудовата си дейност в болниците“. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров след посещение в Александровска болница..

„Ще се постарая за всеки работещ в COVID-отделенията - лекари, сестри, санитари, целия персонал, който е ангажиран в COVID-отделенията в цялата страна, да потърсим възможност за някаква почивка на тези хора“, обясни още той. „Смятам, че е редно нашата държава да ги подкрепи в този тежък момент“, подчерта министърът.

„Хората, които работят в COVID-отделенията и в реанимациите, е добре да бъдат подкрепени от държавата. И ако не искаме другите лечебни дейности да страдат, нека да се ваксинираме, нека да спазваме ограничителните мерки, за да намалим натиска върху болниците, за да могат лекарите да лекуват и другите хора. Това зависи от всички нас“, посочи Кацаров. По думите му капацитетът на УМБАЛ „Александровска“ за прием на болни с коронавирусна инфекция е почти запълнен, като този капацитет може да бъде разширен чрез разкриването на допълнителни легла. Д-р Кацаров увери, че към момента няма проблем с приема на пациенти с COVID-19. „Няма причина да се връщат болни“, подчерта д-р Стойчо Кацаров.

Увеличават леглата в столичните болници за пациентите с COVID-19

Здравният министър поздрави всички лекари за професионалния им празник. 

"Благодаря им за всичко, което са правили, и това, което правят и в момента за тежката битка, която водим с коронавируса. Искам да почетем и паметта на тези от тях, които загубиха живота си в битката с вируса и спасявайки живота на други хора. Да им пожелая здраве и професонални успехи. И всички да си пожелаем това да е последната вълна на COVID-19, да се върнем нормалния си начин на живот"

Кацаров: Няма нищо по-велико от това да си лекар