/ Община Варна
Над 6 млн. лв. за строеж на нови, както и за доизграждане и ремонт на съществуващи училища, детски ясли и градини одобри правителството. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

От средствата ще се възползват 23 общини и две държавни професионални гимназии. Те са подали общо 33 одобрени за финансиране проекта по програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020-2022 г.

Целта на подкрепата е да се намали недостига на места в изброените образователни институции. Средствата ще подпомогнат също въвеждането на задължително предучилищно образование за четиригодишните деца и преминаването на училищата на едносменен режим.

Финансиране от общо 5 730 817 лв. ще получат общините: Благоевград, Сандански, Белица, Петрич, Айтос, Бургас, Долни чифлик, Велико Търново, Видин, Габрово, Радомир, Червен бряг, Котел, Нова Загора, Ботевград, Костенец, Костинброд, Самоков, Своге, Стара Загора, Казанлък, Мъглиж, Ямбол.

Професионалната техническа гимназия във Варна ще бъде обновена с 412 652 лв., а старозагорската гимназия по облекло и хранене "Райна Княгиня" - с 210 604 лв.
БТА