/ Агенция
Агенция „Митници“ предоставя на БЧК 103 000 защитни маски за лице
Агенция „Митници“ предостави безвъзмездно на Български червен кръст 103 000 защитни маски за лице, отнети в полза на държавата, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници".

Агенция

Маските са задържани от митнически служители от Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ и ТД „Южна морска“ на митническите пунктове Капитан Андреево и Лесово в периода 9-14 април, при проверки на влизащи в страната от Турция товарни автомобил и микробус. 

Иззеха 37 500 контрабандни маски на „Капитан Андреево” (СНИМКИ)

Според представените транзитни митнически декларации, те са превозвали стоки от Турция за различни европейски страни. Откритите при митническите проверки  защитни маски са били укрити между товара в превозните средства и не са били декларирани.

Агенция

С нарушителите са  сключени споразумения, маските са отнети в полза на държавата и са допуснати за свободно обращение без да се облагат с вносно мито на основание  Регламент (ЕО) № 1186/2009.

Митничари на "Капитан Андреево" спипаха 148 000 контрабандни маски (СНИМКИ)

Защитните маски за лице остават на разпореждане на Българския червен кръст в склад на Агенция „Митници“. Заповедите на директора на Агенция „Митници“ са издадени на основание § 30, ал. 2 и ал. 1 от Преходни и заключителни разпоредби на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение обявено с решение на Народното събрание от 13 март.

Агенция

Междувременно, по време на Великденските празници, митническите служители на МП "Капитан Андреево", са предотвратили нови пет случая на контрабанда на лични предпазни средства.

Осуетиха износ на 2800 маски за многократна употреба

При проверки с рентгенова апаратура и последващ физически контрол на товарни автомобили, влизащи в страната от Турция, са задържани близо 218 000 предпазни  маски за лице, 34 000 ръкавици и 2950 защитни костюма.

Агенция

При един от случаите в товарен камион с румънска регистрация, превозващ  групажна стока от Турция за Румъния  са открити 159 783 предпазни маски, от които 147 250 медицински маски и 12 533 маски от плат. Близо 800 от ушитите маски от плат са с логото на известни маркИ.