Извънредно заседание на Надзорният съвет на Здравната каса заради исканията на лекарите
Извънредно заседание на Надзорният съвет на Здравната каса заради исканията на лекарите / снимка: БГНЕС, архив
Извънредно заседание на Надзорният съвет на Здравната каса заради исканията на лекарите
77159
Извънредно заседание на Надзорният съвет на Здравната каса заради исканията на лекарите
  • Извънредно заседание на Надзорният съвет на Здравната каса заради исканията на лекарите

Днес Надзорният съвет на Здравната каса се събира извънредно, за да обсъди дали може да реализира исканията на лекарите.

На извънредния си събор, който се проведе миналата събота, Българският лекарски съюз реши, че ще подпише Национален рамков договор само ако до 29-и декември Здравната каса изпълни няколко конкретни стъпки.

Сред тях са увеличаване на цените на клиничните пътеки за инфекциозни болести и за диабет, като завишението е в размер на около 6 млн. лв. Според председателя на съюза д-р Цветан Райчинов обаче вероятността да не бъде подписан договор е много голяма.

Според закона ние трябва да подпишем НРД до последния ден на тази година и няма да търпим повече упреци от хора, които по закон са им вменени задължения, но не ги извършват, но където и да се появят, плюят лекарското съсловие. Няма да го търпим това. Няма болница, която не иска да затвори инфекциозното си отделение. То е крайно нерентабилно, те имат задължения да поддържат празни легла, защото не се знае кога ще избухне епидемия и естествено, че това отделение, за която и да е болница е в тежест, и то сериозна. Затова пискахме увеличение, за да можем все пак тези отделения да имат някаква самоиздръжка, да не са на гърба на другите отделения. И на това, без никакъв мотив, се казва не", заяви Райчинов.

„Искахме диабетната пътека, тази която е с утежнения диабет, с всичките му усложнения, с това че един такъв диабет сам по себе си, с усложненията като разход е къде-къде по-голям, отколкото отделните самостоятелни заболявания, които не са усложнение на диабет. Там искахме да се качи цената със 100 лева, за да се покрият нуждите, човекът да се излекува ефективно, да излезе здрав и да не ползва други части на системата. И на това се казва не. Няма никаква логика. Ръководството на Здравната каса иска да си свърши работата, но е поставено също, както и на нас, невъзможност от Надзорния съвет на касата. Затова мисля, че в този съвет явно има умишлени действия за провал, да не кажа и по-лоша дума - саботаж", добави д-р Цветан Райчинов.