Изправят последната и най-опасна цистерна в Хитрино
Изправят последната и най-опасна цистерна в Хитрино / DarikNews.bg, архив

Създадена е организация за извеждане на последната, най-опасната от дерайлиралите цистерни в с.Хитрино, която в момента е в легнало състояние. Това съобщи тази сутрин главният секретар на МВР Георги Костов.

Цяла нощ експерти източваха нейното съдържание, свършили са тази работа; започват действия по изправянето й, доизточване на горивото до безопасен минимум, товаренето й и финализиране на операцията, уточни той.

Машинистите - обвиняеми за трагедията в Хитрино (ВИДЕО)

В отговор на журналистически въпрос той каза, че се надява операцията по извеждането на цистерната да приключи в рамките на днешния ден, след което ще се задейства план, съгласуван с общинското ръководство и кмета на Хитрино.

Планът предвижда "собственик на имот, наш служител и експертно лице от пожарна безопасност и защита на населението да влизат в имотите, които са в отцепения район, ще бъдат направени замервания за концентрация за опасни вещества, за газ".

Очаква се във вторник да бъде вдигната блокадата на Хитрино

"Имаме готовност и на разположение специализирана техника, която да осигури при
необходимост вентилиране на тези къщи, така че да няма никакво опасност за живота и здравето на хората", отбеляза Костов. По думите му всички къщи ще бъдат проверени от съображения за сигурност.

В късния следобед вчера е изведена предпоследната цистерна от района на местопроизшествието, каза още Костов.