Изпратихме още 165 военни на операция в Афганистан
Изпратихме още 165 военни на операция в Афганистан / DarikNews.bg
Изпратиха пета рота от 21-ви контингент на операция в Кабул
43552
Изпратиха пета рота от 21-ви контингент на операция в Кабул
  • Изпратиха пета рота от 21-ви контингент на операция в Кабул

Пета рота от 21-вия български контингент за участие в операция на международните сили за поддържане на сигурността в Кабул бе изпратена с тържествен военен ритуал в Стара Загора. За Афганистан заминават 165 рейнджъри, 16 от които са жени.

90% от състава контингента е участвал вече в задгранични мисии. Командир на ротата е капитан Станислав Годинов. Националният командир на контингента полк. Петко Маринов получи сертификат за участие в мисията от началника на отбраната ген. Симеон Симеонов, който даде висока оценка за подготовката на участниците в операцията.

„По данни на изпитващата комисия, по данни на командването на бригадата и на сухопътни войски този контингент се е представил значително по-добре от предишни контингенти", заяви генералът.

При подготовката на рейнджърите за първи път са използвани специални боеприпаси - гумени куршуми за реална симулация на раняване с бойно оръжие.

„Това е много реална симулация за това какво би следвало и всеки от нашите военнослужещи си прави аналогия какво ще се случи, ако има попадение на истински куршум. Това се практикува в западните армии и го въвеждаме сега при нас", обясни генерал Симеонов.

Контингентът е въоръжен със старите руски автоматиКалашников", но част от снайперите са подменени с нови образци.

В следващите шест месеца ротата ще охранява летището в Кабул.

Други новини от Стара Загора