Избраха нов шеф на Комисията за защита на личните данни
Избраха нов шеф на Комисията за защита на личните данни / снимка: Sofia Photo Agency
Избраха нов шеф на Комисията за защита на личните данни
71805
Избраха нов шеф на Комисията за защита на личните данни
  • Избраха нов шеф на Комисията за защита на личните данни

Парламентът избра Венцислав Караджов за председател на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД).

По повод скандала със злоупотребата с личните данни в списъците за регистрация на партии и коалиции Караджов посочи, че това вече е престъпление и напомни, че Комисията за защита на личните данни няма такива правомощия. Тя би трябвало да санкционира доколкото има някакви нарушения администраторите на лични данни и обработващите лични данни, каза той. И увери, че правомощията на комисията, дадени й по закон, ще бъдат използвани максимално бързо във възможно най-голям обхват, така че да може да се създаде необходимото ниво на защита на личните данни на българските избиратели.

"Няма проблем по отношение на това дали Изборният кодекс противоречи на Закона за личните данни. Проблемът е в това дали ЦИК е предприела всички възможни технически способи за защита на личните данни, тъй като обявявайки ги по този начин чрез дистанционен достъп през интернет, тя дава възможност тези български избиратели да установят дали са подкрепили съответна партия при регистрация, или не, но също така липсата на достатъчно надеждно ниво на защита създава и възможността да се злоупотреби с тези данни", каза той.

Още в сряда сутрин новият състав на Комисията за защита на личните данни ще се събере на заседание, а първият въпрос ще бъде дали ЦИК е осигурила достатъчно добре техническата защита на данните на българските граждани, обеща той.

При установяване на пропуски КЗЛД ще препоръча на ЦИК да въведе допълнителни технически възможности като гарант за сигурност на данните. Караджов призова всички българи, които вече са открили неправомерно използване на техни данни да се обърнат към комисията. Той все пак посочи, че КЗЛД няма разследващи функции и може единствено да санкционира администраторите на лични данни, каквито в момента са партиите, а дали има неправомерно събиране трябва да установят други органи.