Италианският посланик получава почетен знак
Италианският посланик получава почетен знак / netinfo

Кметът на София Бойко Борисов ще връчи на посланика на Италия у нас Джован Батиста Кампаньола почетен знак "Човечност" за цялостна благотворителна дейност, съобщи Столичната община.

Кампаньола е инициатор на мащабни кампании за различни каузи и на дългосрочни стратегии за дарителство и за подпомагане на наркозависими пациенти и на хора с увреждания.

За една година Движението на хората с увреждания в София чрез Центъра за Психологически изследвания е получило дарения от инвалидни колички, медицински консумативи и хуманитарни пакети.

За тази своя активна дейност италианският посланик получава от Центъра за психологически изследвания орден за хуманност "Силвия Башева", учреден в памет на една от най-силните личности в инвалидна количка, водила борба за достъпност до обществени места за хората с увреждания и за лекарства за онкоболните.

Според статистиката всяка година в България около 2000 души се инвалидизират вследствие на автомобилни катастрофи, трудови злополуки, неправилно лечение и болести.

Новите промени в Закона за интеграция на хората с увреждания отнемат социалните добавки за рехабилитация и лекарства на пациентите от втора и трета група инвалидност, отбелязват от Центъра за психологически изследвания.