Искат наказание за интернет троловете като за организирана престъпна група
Искат наказание за интернет троловете като за организирана престъпна група / снимка: sxc.hu
Искат наказание за интернет троловете като за организирана престъпна група
79745
Искат наказание за интернет троловете като за организирана престъпна група
  • Искат наказание за интернет троловете като за организирана престъпна група

За промени в Наказателния кодекс срещу платените тролове в интернет и възприемането им като организирана престъпна група - такива мнения се чуха по време на кръгла маса „Интернет. Правила. Политика". Дискусията беше организирана от депутата от Реформаторския блок Антони Тренчев, който видя интернет троловете като „проблем за българското общество".

На срещата участваха още представители на ГЕРБ, БСП, Патриотичния фронт и Български демократичен център, онлайн активисти, журналисти и представители на интернет бранша.

Антони Тренчев представи проект за декларация, в която се предлага партиите, участници в предстоящите местни избори, да се въздържат от използването на платени услуги за позитивни и негативни коментари в интернет: „Да кажем, че осъждаме използването на интернет тролове, за плащането на такива, наемането на фирми, които да го правят - често скрити под хубавото наименования менажиране на онлайн репутация.

Представители на БСП и ГЕРБ обвиниха, че другите партии ползвали услугите на троловете, а себе си разграничиха. Миналата година освен двете формации излезе информация, че и ДСБ са ползвали Агенция за онлайн репутация.

„Мисля, че сме свидетели на доста от партиите, които използват платени коментатори. Според нас трябва да се насочат усилията, за да спре тази подмяна на общественото мнение и партиите да не си служат по такъв начин с „мъртви души", за да регулират някакво обществено влияние. Аз съм представител на ГЕРБ и мога да уверя че ние не използваме", заяви Моника Димова от младежката организация на ГЕРБ.

„Тролове няма само в интернет, тролове има и в телевизиите, тролове има във вестниците - това са едни и същи хора, за които когото и да попитате, веднага ще ви назоват 4-5 конкретни лица, които постоянно се явяват по всякакъв повод, изказват се по политически въпроси без да се представители на партия, прокарват политики или просто деструктивно разбиват дискусиите по определени политики, обслужвайки по този начин пак политически интереси", коментира от своя страна Борис Иванов от БСП.

Константин Павлов, известен като Комитата, предложи някои дейности на троленето да се възприемат като действия на организирана престъпна група, а адвокатът Атанас Костов поиска промени в Наказателния кодекс, които да регламентират като доказателство в съда обидата и клеветата в интернет.