/ БГНЕС
"България има нужда от стабилен кабинет, който да преведе страната през кризата", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя бе гост на награждаването на победителите в конкурса "Кмет на годината" 2022 г., организиран от Kmeta.bg.

"Работа на политическите сили е да решат каква да бъде конфигурацията на новия кабинет", каза Йотова. Тя добави, че от страна на президентската институция ще бъдат спазени изцяло конституционните текстове и по отношение на сроковете за свикване на Народното събрание, и по отношение на консултациите с политическите формации. "Що се отнася до резултатите от изборите, не знам дали има политическа сила, която да е доволна от тях. Но това е вотът на хората", коментира Йотова.

Тя изрази притеснение, че ГЕРБ започнаха със същия тон, така както през последните няколко парламента. "Вместо да се търси разбирателство, има напрежение, език на омразата, отрицание и нихилизъм", отбеляза вицепрезидентът.

"Президентството ще действа така, както повелява Конституцията и както винаги сме го правили. Президентът ще прецени кога да свика Народното събрание, вероятно това ще бъде през следващата седмица", съобщи Йотова с уговорката, че първо ЦИК трябва да излезе с окончателните резултати и с разпределението на мандатите. 

Помолена да коментира декларацията на лидерите на 9 европейски страни и с кои точно текстове президентът не е съгласен, вицепрезидентът Йотова каза, че няма да говори от името на президента, а ще изкажа своето лично мнение. "Още в самото начало, през 2008 г., сме изразили с декларацията, че един ден Украйна ще бъде част от НАТО", каза Йотова. Това, което лично не приемам, е такъв сериозен въпрос да се решава от една група държави в ЕС. "И сега, и преди, като представител в Европейския парламент, винаги съм била против тази политика на груповщина в рамките на ЕС", заяви Йотова.

Тя бе категорична, че такива съдбоносни решения не могат да се вземат на крак. Според нея са необходими консултации и преговори между всички държави членки и чак след това - изработване на единна позиция.
БТА