Инвалиди поискаха да избират личните асистенти сами
Инвалиди поискаха да избират личните асистенти сами / cнимка: Sofia Photo Agency
Инвалиди поискаха сами да избират личните асистенти сами
23159
Инвалиди поискаха сами да избират личните асистенти сами
Коментар на Цецка Цачева
  • Инвалиди поискаха сами да избират личните асистенти сами
  • Коментар на Цецка Цачева

Личните асистенти да бъдат избирани от хората с увреждания, както и да не бъдат роднини. Това са част от исканията на инвалидите към правителството каза пред Дарик Капка Панайотова - директор на Център за независим живот.

Сред исканията на хората с увреждания са още, асистентите да бъдат предоставени не само на социално слаби лица и инвалидите сами да определят работното време и задачите на асистентите си, каза Панайотова. „Целта на похода е да заявим позиция и да упражним натиск върху управляващите да приемат Закон за лична помощ", допълни тя.

Панайотова формулира и исканията на инвалидите: „Човекът с увреждания да бъде работодател на своите асистенти, при една индивидуална оценка на потребностите; всеки човек да получи възможност да ползва необходимия му брой часове помощ; часовата ставка да бъде определена на едно постоянно ниво  и в зависимост от броя часове, от които човек има нужда, да получи съответната сума, с която да заплаща труда на асистентите, отчитайки се в края на всеки месец за изразходваните пари само за асистенти".

Капка Панайотова определи проектозакона за лична помощ като инструмент за създаване на заетост, която не е застрашена от криза поради постоянната нужда на хора с увреждания от асистенти. 

След края на похода инвалидите връчиха на председателя на парламента Цецка Цачева проектозакона за личната помощ. Цачева се ангажира да придвижи проектозакона по каналния ред, за да може да бъде внесен в Народното събрание.
 
„Аз съм убедена, че ще има народни представители, които ще проявят интерес към този законопроект, ще станат законовносители и от там насетне той да се превърне в акт на Народното събрание. Не мога да се ангажирам с конкретни срокове", обясни Цачева. „В този законопроект трябва да има и определена финансова рамка. Няма как той да влезе в сила 2010 г. тъй като той не се предвижда в бюджета, който вече е внесен като законопроект. Ако се приеме закона по този начин неговата най-ранна възможна дата за действие е 1 януари 2011 г.", уточни още председателят на парламента.