/ iStock/Getty Images
В памет на Дядо Петко Р. Славейков тази вечер в къщата музей „Петко и Пенчо Славейкови“ отбелязаха Дядовден.

Решението за честването на Дядовден на 17 ноември е взето през 2017 г., когато се навършиха 190 години от рождението на Петко Р. Славейков (роден е на 17 ноември 1827 г. във Велико Търново). Инициатор е д-р Тотко Найденов.

Откраднаха бастуна на Пенчо Славейков (СНИМКИ/ВИДЕО)

„Преди 3 години се навършваха 190 г. от рождението на Дядо Петко Славейков. Предложих на директора на Националния литературен музей Атанас Капралов да отбележим тази годишнина и неговата рождена дата и да я обявим за Дядовден като знак на почит към Дядо Петко Славейков, знак на уважение към нашите деди, които са били възрожденци, които са паднали за свободата на родината и най-после като знак на уважение към дядовците в България”, каза д-р Тотко Найденов.

Поставят новия бастун на паметника на Славейкови до 10 дни

Той посочи, че искат Министерския съвет да обяви 17 ноември за Дядовден.

„Тази вечер вие ще имате възможност да видите една уникална, специална подписка, която ще започне за утвърждаването на тази дата за Дядовден, което ще бъде всъщност нашето уважение, нашият поклон към големия Петко Рачов Славейков”, каза Капралов при откриването на литературно-музикалната вечер под надслов „Хубава си, татковино, име сладко, земя рай“.
БГНЕС